Fara TVA este mai ieftin

Am auzit atat de des asta zilele acestea, incat „mi-a iesit pe nas”. Cica fara TVA este mai ieftin. Mai ieftin pentru cine?

Te duci la un depozit de materiale. Ciment, tevi, plasa si altele. Afli cat e pretul, platesi si ti se livreaza ce ai comandat. Cum nu ai nevoie de factura, iti dau un bon fiscal unde apare defalcata valoarea neta si TVA-ul.

Cum mai ai nevoie si de alte materiale, cum ar fi niste scandura, te interesezi in stanga si in dreapta si afli ca la nu stiu ce gater la vreo 50 de kilometri au ce iti trebuie tie si in cantitatea respectiva. Tocmesti pe unul cu masina, te duci, vezi marfa si discuti cu „patronul”:

– Cat costa?

– X lei metru cub.  Vreti factura?

– Nu vreau factura pentru ca n-am ce face cu ea. Vreau bon fiscal.

– Bine, va dam bon fiscal. Y lei.

Incarci marfa si lasi transportatorul sa ia factura si avizul de insotire a marfii (nu cumva sa-l opreasca politia sa-l ia la intrebari) si pleci.

Peste vreo 2 ore apare si nea soferul. Descarca marfa si iti da bonul fiscal. Te uiti pe el si constati ca valoare este undeva aproape de 1 treime spre jumatate din ceea ce ai platit. La fel si cantitatea. Il intrebi pe sofer care e treaba, de ce nu ti-au dat bon pe intreaga valoare si intreaga cantitate. Raspunsul?

– Ei, pai au facut un bon, asa, sa nu ma intrebe politia daca ma opreste.

– Au facut bon asa, de capul lor? Mda. Si tu cat vrei pe transport?

– Atat!

Ma uit la el. Nu are burta asa de mare pe cat pare pretul scos de el.

– Nu-i cam mult?

– Pai cum, ca costa Z lei pe kilometru. Si daca nu vreti factura, am rotunjit in jos. E mai ieftin fara TVA.

O fi mai ieftin, dar pentru tine, ca nu mai trebuie sa platesti TVA-ul, nu pentru mine. Ofi mai ieftin pentru nesimtitii care au vandut ceva si inregistreaza altceva in acte. Mai faceti si evaziune, pentru ca cea mai mare parte din banii acestia ii luati la negru.

Ce te doare pe tine daca vreau sau nu sa platesc TVA? Te-am intrebat cat costa, mi-ai dat un pret. Pentru mine nu e mai ieftin, pentru ca ti-am platit cat ai cerut pe marfa.

Oricum, cred ca o sa dau un telefon la Finante. Sa le trimita un control pe cap! Poate si televiziunea? E o idee… Ce ziceti?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.