Despre caini

Ca si fericita stapana de Beagle,  m-a interesat si ma intereseaza in continuare cum functioneaza cateii. Asa ca, printre altele, mi-am cumparat Ghidul Catelului Fericit al lui Cesar Millan. Pentru cei care nu il stiu pe Cesar, el este un dresor mexican celebru, care a avut emisiunea „Cesar si cainii” pe National Geographic.  Deci putem spune ca omul se pricepe la caini. Mi-am propus sa comentam impreuna cateva extrase din cartea lui.

El a descoperit ca exista cateva legi de baza pe care Mama Natura le-a imprimat speciilor.  Ne spune ca ignorand aceste legi,  practic actionam impotriva naturii. Legile pe care ni le propune el sunt urmatoarele: 1. Cainele este instinctual. Omul este rational, emotional si spiritual. 2. Energia este totul 3. Caini sunt in primul rand animale, apoi specii, apoi rase si apoi nume 4. Simturile unui caine formeaza realitatea lui. 5. Cainii sunt animale sociale de haita, cu un sef si subordonati.

„Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le intalnesc la oameni este aceea ca ii considera pe caini asemenea lor. Observa cat de multi oameni incearca sa isi umanizeze cainii. […] Ceea ce multa lume nu realizeaza este faptul ca astfel de activitati nu sunt satisfacatoare pentru caini. Sunt satisfacatoare pentru oameni. Este un fel al oamenilor de a-si folosi cainii ca sa-si satisfaca propriile dorinte si nevoi emotionale”

„O alta greseala obisnuita pe care multi oameni o fac este sa atribuie emotii umane cainilor. De cate ori n-ai auzit un propietar de caine spunand „Saracul este trist pentru ca…” si apoi creeaza o poveste complicata ca sa explice nefericirea cainelui? sau ” E trist pentru ca am tipat la el” sau ” E trist pentru ca l-a batut cineva”. Ca de obicei, folosim explicatii bazate pe stari emotionale umane pentru tristetea sau  depresia unui caine. Desi un caine poate avea stari emotionale, emotiile nu sunt atat de complexe ca ale omenilor. Cu toate acestea cainii simt emotiile pe care le transmit oamenii. Ne simt emotiile ca pe o energie, iar pentru caini energia este ori pozitiva ori negativa. Cainii interpreteaza energia negativa ca pe o slabiciune si reactioneaza in consecinta.”

Eu de aici inteleg ca nu mai trebuie sa tratam cainii ca si cum ar fi niste oameni rationali, cu sentimente.  Cainele nu este om si omul nu este caine. Se pare ca desi au si ei stari emotionale ( desi, stiu,  in niste comentarii am zis ca nu au) ele sunt diferite de ale noastre. Perceptia cainilor in general asupra realitatii noastre este diferita de cea a noastra. De ce? Repet,  pentru ca un cainele nu este om si omul nu este caine. Cainele nu este trist si nici suparat. Cainele reactioneaza la energia pe care tu i-o transmiti. Daca ii transmiti energie negativa, se va apara. Si atunci cand zic energie negativa nu pun egal intre om rau si energie negativa. NU!.  Energie negativa= frica, nervozitate, agitatie, nesiguranta. Oare oamenii buni nu simt frica?

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.