Cum a fost cucerit vestul (4)

Concluzii

Judecand dupa numere, este greu de inteles cum a fost posibil ca in anii 1600, tari ca Marea Britanie, care avea o populatie de aproximativ 6 milioane locuitori, Franta cu sub 20 de milioane, Spania cu aproximativ 8 milioane de locuitori si Portugalia cu 1 milion, in total undeva la 35 de miloane, au reusit sa cucereasca teritorii ocupate de 70-100 milioane de oameni. Proportia este imensa.

Totusi, au fost o multime de alti factori care au contribuit la colonizarea Lumii Noi si acestia nu au fost cei demografici.

Cand Columb a debarcat in San Salvador bastinastii i-au vazut ca trimisi ai zeitatilor lor. Imbracamintea, faptul ca au venit pe mare in acele corabii imense, armele lor, toate acestea au facut ca spaniolii sa fie primiti la inceput ca si emisarii zeilor. Chiar Columb este cel care scrie in jurnalul lui despre modul in care au fost primiti, despre ospitalitatea si bunavointa bastinasilor. In momentul in care amerindienii au descoperit adevarata natura a vizitatorilor, a fost prea tarziu.

Teritoriile Americii au fost sute de ani izolate de Europa si celelalte continente. Se presupune ca bastinasii au ajuns acolo traversand stramtoarea Bering dinspre Asia, pe gheata, iarna, insa taramul a fost izolat de restul lumii. Aceasta izolare nu a fost doar umana ci si biologica. In momentul in care colonistii au debarcat in America, au adus cu ei boli si epidemii pentru care populatia locala nu era pregatita, imunizata. Boli cum au fost pojarul si varicela au contribuit la decimarea populatiei locale.

Tehnologia a fost unul dintre avantajele majore ale cuceritorilor. Pustile si pistoalele, praful de pusca au fost decisive in luptele duse pentru tinerea sub control a populatiei ocupate. Poate ca la inceputul colonizarii sagetile si sulitele puteau rivaliza cu armele incarcate manual, dar odata cu inventarea pustii cu repetitie si incarcare automata, avantajul a trecut de partea colonistilor.

In acelasi timp, importul de unelte produse in Europa si interzicerea populatiei native de a-si construi propriile unelte a fost un alt factor decisiv. Populatia bastinasa a descoperit ca este mai usor sa cumperi cu aur, de multe ori la un pret de cateva ori mai mare decat valoarea, un instrument vandut de comerciantii din est, decat sa il produci rudimentar. Desi de multe ori calitatea era indoielnica, abilitatea de convingere a vanzatorilor a avut un cuvant de spus, mai ales ca schimburile se faceau impreuna cu desfacerea unei sticle de alcool care lua mintile pieilor rosii.

Insa cel mai mare avantaj care l-au avut colonistii a fost acela ca triburile sau natiile de amerindieni nu erau unite. Intre diverse natii existau conflicte vechi de ani de zile. Conflicte care i-au facut pe unii dintre ei sa se alieze cu colonistii pentru obtinerea avantajelor scontate de ei si promise, in mod mincinos, de catre colonizatori. Este conoscuta alianta unor triburi cu francezii pentru lupta importiva englezilor si invers. Rezultatul a fost acelasi: indienii au fost tradati la un moment dat de catre aliatii lor temporari, europenii, dupa ce acestia si-au atins scopul. Abia tarziu si-au dat seama indienii ca doar uniti pot sa reziste valului de cuceritori, obtinand victorii importante impotriva armatei noilor formate State Unite sau asupra mexicanilor, insa acest lucru s-a intamplat mult prea tarziu.

Pe langa toate acestea, contributia misionarilor si incercarea de crestinizare a „paganilor”, infiintarea diverselor organizatii sau agentii care erau doar prin nume dedicate drepturilor nativilor americani si care aveau drept scop doar controlul populatiei au fost la randul lor factori care au inclinat balanta in favoarea colonistilor.

Minciuna, furtul, inselatoria au fost cuvintele cheie in acea perioada. Iar populatia credula a indienilor a inteles prea tarziu care este adevarul si adevaratul scop al europenilor.

Toti acesti factori au contribuit la ocuparea Americii de catre colonistii europeni, fie ei englezi, fancezi, spanioli, olandezi sau portughezi. Cu totii au folosit aceleasi mijloace pentru a-si atinge scopul. Goana dupa teritorii, dupa bogatii, detinerea suprematiei in Europa, toate acestea au fost mai importante decat orice. Scopul a scuzat mijloacele.

Sa-i invinovatesti pe americani pentru toate acestea nu este o solutie. Mai ales ca americanii s-au declarat ca o natie noua, formata pe teritoriile cucerite si independenta de imperiul britanic. De-a lungul istoriei omenirii au fost nenumarate astfel de situatii: englezii in Asia, Africa si Australia, francezii in nordul Africii, turcii in Europa de Sud-Est, germanii in intreaga Europa si aversiunea lor fata de evrei, hunii in Asia sau romanii in tot bazinul Marii Mediterane, Rusia in Estul Europei. Intotdeauna a existat o natie sau un conducator care sa incerce sa domine o bucata de lume.

Doar mijloacele s-au schimbat. La vremea respectiva forta fizica a contat. Astazi tehnologia si informatia este pe primul loc. „Razboiul”este insa acelasi. Doar modul in care se poarta este diferit. Iar „colonizarea” este in momentul actual la alt nivel si cu o alta anvergura.

Mai mare decat Vestul Salbatic.

2 Comments

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.