Dependenti de tehnologie

Pe zi ce trece devenim tot mai dependenti de tehnologie. Toata lumea are cel putin un smart phone sau o tableta, un cuptor inteligent care detecteaza automat animalul sacrificat si isi regleaza temperatura optima. Nu mai comunicam prin scrisori sau carti postale si nici macar emailuri, toata lumea este online pe twitter whatsup sau facebook.  Este oare de bine sau de rau?

Ma simt probabil la fel cum se simteau si bunicii la aparitia aparatului de fotografiat sau precum parintii mei la aparitia telefonului mobil. Sunt oare de moda veche si „resistant to change”? Cu toate acestea nu mi se pare ca ne indreptam spre mai bine. Prin inlesnirea comunicarii mi se pare ca obtinem defapt un efect invers.

Nu mai iesim din casa ca sa socializam, intram repede pe facebook sau facem un web conf pe skype sau mai stiu eu pe ce. Daca totusi ne intalnim, stam cu totii pe telefon si postam „live” pe twitter sau instragram si nu ne mai bucuram de moment efectiv. Oamenii prezenti cu tine la acelasi eveniment iti dau si ei like sau te comenteaza, in loc sa vina sa isi exprime parerea  personal.

Daca la inceput nu imi placea faptul ca telefonul mobil ne face „prea disponibili”, de cand cu whasup si facebook mess am aflat ca se poate „si mai disponibil”. Sa ma explic. Acum persoana care iti scrie poate vedea si cand ai citit mesajul pe care ti l-a transmis. Nu mai exista ignore sau scuza ca nu am primit nimic. Nu. Mai nou discutiile sunt de genul de ce ti-a luat atat de mult sa imi raspunzi la mesaj. Am vazut eu ca acum 5 minute l-ai primit si nu ai facut nimic. Ca si cand nu era suficient, iti mai si arata cand tastezi. Adica pentru alta persoana ti-ai facut timp sa raspunzi dar pentru cel care ti-a scris acum 5 minute nu. Si tot felul de discutii pe tema aceasta.

Plus ca am devenit ultra dependenti de curentul electric. Daca s-a luat curentul electric suntem distrusi! In doua-trei ore se termina bateria la laptop, tableta, telefon. Nu mai merge nici netul. In cazul in care avem stick de net, se va termina si el in curand,  odata cu bateria laptopului. Nu mai merge aragazul, nu mai merge cuptorul, nu mai merge aerul conditionat, nu mai merg nici apa sau caldura in cazul in care stam la casa si avem centrala si pompa de apa. Nu mai merge nimic! Si suntem usor panicati. Nu mai stim sa citim o carte cu aceasi usurinta pe care o aveam cand nu existau metode mai lenese de umplere a timpului.

Nu mai stim sa ne bucuram de iesirile in natura, de concedii sau de petreceri,  fara sa ne facem cel putin 10 poze la acelasi obiectiv. Dupa care alegem o singura poza, cea mai buna, pe care o postam pe o retea de socializare si asteptam reactiile celor din jur. Nu zic ca toata lumea se comporta astfel, dar o majoritate coplesitoare da.

Am sentimentul ca tot avantul asta tehnologic defapt mai mult ne complica viata decat sa o simplifice. Stau si ma intreb oare cum s-au descurcat cei dinaintea noastra fara toate aceste artificii tehnologice?

3 Comments

  1. Asa si eu ma simt neajutorat cand nu am internet sau macar un PC sa ma joc pe el dar nu as da un sarut real pe zece virtuale. Cat despre socializare, nu o fac nici real nici virtual, din motivele amintite pe blog.

    1. da, am primit anul trecut cadou de ziua mea tableta. De prea putine ori s-a dovedit utila, in rest este un alt mod de a pierde timpul foarte lenes.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.