Cum a fost cucerit vestul (1)

De mic copil am fost fascinat de filmele cu „indieni si cowboy”, western-urile de astazi. Filmele despre Vestul Salbatic, erau atunci la moda, alaturi de cele musical-urile indiene sau cele chinezesti cu arte martiale. Sambata si duminica era coada la casa de bilete la cinematografele din oras dupa ce se anuntau cu o saptamana inainte.

Imi aminteam cum plecam din sala cu prietenii, incercand sa reproducem replici si scene din filme, fiecare avand un personaj favorit, Batranul Shatterhand sau Winnetou, capetenia apasilor mescaleros, pe care incerca sa il interpreteze cat putea el mai bine. Ne vedeam de multe ori in rolul pistolarilor din Vestul Salbatic, gata sa ucida dintr-o miscare rapida orice bandit sau al unei capetenii care isi apara pana la moarte tribul si teritoriile de vanatoare.

Pe vremea aceea nu intelegeam adevarata istorie din spatele „Vestului Salbatic”. De cele mai multe ori „indienii” erau cei nelegiuiti, iar cowboy-ii erau adevaratii salvatori ai umanitatii. Existau si raufacatori din partea „pieilor palide”, dar intotdeauna se gasea un serif gata sa-l puna la punct.

Mai tarziu, in Gimnaziu, cand am facut istorie si geografie am inceput sa vad lucrurile putin altfel. Am aflat despre conchistadori si despre colonizarea Americii. Am inceput sa aflu, din putina informatie disponibila, despre cum a fost cucerit vestul si ce a reprezentat asta pentru populatia bastinasa a Lumii Noi, America de astazi.

Daca privesti western-urile dintr-o anumita perspectiva, marea majoritate prezinta faptele dupa cum le-a convenit scenaristilor sau in functie de ce dorea publicul sa vada. Filmul „Cum a fost cucerit Vestul”, cu multi actori de marca in anul 1962, este unul dintre ele. Aproape in toate colonistii veniti din Europa aveau tot dreptul sa cucereasca teritoriile vaste ocupate de amerindieni. Si asta cu pretul disparitiilor unor natii. Iar omenirea a creat un cuvant care descrie perfect ce s-a intamplat timp de 400 de ani (si nu sunt sigur ca nu continua si astazi) in America: genocid:

Genocide is „the deliberate and systematic destruction, in whole or in part, of an ethnic, racial, Caste, religious, or national group”

Introducere

Este deja cunoscut faptul ca America a fost descoperita de Cristofor Columb, in drumul sau spre Estul Indepartat. Cartograf si navigator, Columb a calculat (in mod eronat) ca se poate ajunge in Asia mai usor daca se merge spre vest decat pe ruta traditionala spre est. A obtinut cu greu sponsorizare din partea Regelui Spaniei, dupa ce initial a fost respins de catre Regele Portugaliei (in mare parte si pentru ca Bartolomeo Diaz descoperise ruta spre est pe la sudul Africii), iar in octombrie 1492 a debarcat pe una din insulele din arhipelagul Bahamas, pe care a denumit-o San Salvador. Aici a avut loc primul contact cu populatia bastinasa. Crezand ca a ajuns in India, Columb i-a numit pe acestia indieni.

Demografie

Se estimeaza ca, inainte de descoperirea Americii de catre Columb, populatia bastinasa numara in jur de 70-100 milioane locuitori, impartiti in cateva sute de natiuni, fiecare ocupand o zona geografica bine delimitata.

In zona polara traiau populatiile Inuit si Aleut, care se ocupau cu pescuitul, vanatoarea de balene si a unei specii de reni (carribou), dar si cu comertul cu populatiile de la sud.

In zona sub-polara (Alaska, Teritoriile de Nord Vest si regiunile nordice ale Canadei) traiau natiunile Cree, Chipewyan, Kaska, Chilcotin, Ingalik, Beothuk si multi altii, ocupandu-se in principal cu pescuitul si vanatoarea.

Populatia estimata in regiunile Arctica si sub-Arctica a fost de 100.000 de locuitori.

Pe coasta de nord-vest a Pacificului, de la Alaska, British Columbia pana in nordul Californiei, traiau in numar de aproximativ 4 milioane locuitori Tlingit, Haida, Tsimshian, Kwa-Kwa-Ka’wakw, Nuu-chah-nulth, Nuxalk, Salish, Yurok. Ca si cei de la nord, principala ocupatie era vanatoarea si pescuitul.

Intre zona muntoasa a Pacificului si campiile centrale, statele British Columbia, Washington, Oregon, Idaho si Montana erau ocupate de Sahaptin (Nez Perce), Chopunnish, Shoshone, Siksikas (Blackfeet) si altii, estimati la 200.000 de locuitori.

Catre est, din nordul Texas-ului pana in Alberta, Saskatchewan, Manitoba, la est de Dakota de Nord and Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Missouri si Arkansas locuiau Lakota (Sioux), Cheyenne, Arapaho, Siksikas, Crow, Kiowa, Shoshone, Mandan, estimati la aproximativ un milion. De asemenea, populatia de bizoni din acele zone a fost estimata undeva la 80 milioane capete.

La est, intre Marile Lacuri si Oceanul Atlantic, in numar de aproximativ 2 milioane, traiau Kanienkehake (Mohawks), Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca (aceste 5 natiuni formand grupul Haudenosaunee – cunoscuti ca si Confederatia Iroqueza), Ojibway, Algonkin, Micmac, Wendat (Huron), Potowatomi, Tuscarora.

Spre sud, in Virginia, Florida, Golful Mexicului, Mississippi si Louisiana, numarand 2-3 milioane locuitori, traiau Choctaw, Creek, and Chikasaw, Cherokee, Natchez, Tonkawa, Atakapa si altii. Fiind o zona joasa, se ocupau in principal cu agricultura si apoi cu vanatul si pescuitul.

In sud-estul Statelor Unite de astazi, insumand aproape 2 milioane, locuiau Pueblo, Hopi, Zuni, Hualapai, Mojave, Yuma, Cocopa, Pimas, Papagos, Navajo si Apache.

Regiunea Americii Centrale, incluzand Mexic, Guatemala si Belize era locuita de Aztecs, Texacoco, Tlacopan si Mayans. Estimarea: aproximativ 30-40 milioane locuitori.

Bazinul Caraibe, incluzand coasta de est a Columbiei, Venezuela, Costa Rica si Honduras dar si cateva insule (Cuba, Puerto Rico) era locuit de Carib, Arawak, Warao, Yukpa, Paujanos si altii, in numar de 5 milioane.

In toata America de Sud, populatia a fost estimata la 40-50 milioane locuitori. In Anzi locuiau Inca (Quechua si Aymara), in sudul Chile locuiau Mapuche, in zona Amazonului locuiau Yanomami, Gavioe, Txukahame, Kreen, Akarore, iar in zona Argentina, Paraguay si Uruguay locuiau Ayoreo, Ache, Mataco, Guarani. Zona de sud era populata de Qawasgar, Selk’nam si Onu.

Din acesti 70-100 milioane locuitori, la doar 100 de ani dupa inceputul colonizarii, populatia ajunsese la aproximativ 12 milioane.

Continuare partea a doua

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.