Kalimera, Hellas (4)

Va spuneam in postarea anterioara ca am incercat diverse mancaruri din bucataria greceasca. Am inceput cu un gyros, in Kastoria, dar ce am degustat in Santorini a intrecut orice asteptare.

Dar sa le luam pe rand.

  • Tzatziki – salata cu castraveti, putin usturoi si iaurt grecesc. Eventual adaugat putin ulei de masline.
  • Crema de feta si ardei – din cate ne-am dat seama, ardeii erau copti. Foarte buna cu paine de casa.
  • Gyros-ul este cunoscuta in bucataria altor culturi sub denumirea de shawarma (arabi), donner kebab (turci), tacos (mexicani) si consta intr-o lipie (pita) speciala umpluta cu carne de porc sau pui, fripta la un aparat special, rosii, ceapa, cartofi prajiti si sos tzatziki.
  • IMG_2533IMG_3633Salata greceasca – este o salata alcatuita din bucati de rosii, castraveti, ceapa, branza feta si masline Kalamata (sau alte masline), asezonate cu ulei de masline, sare si oregano. In unele zone se mai adauga capere. Se face cu gustoasele rosii de Santorini.

 

 

 

  • IMG_2532Fava – este o mancare facuta din boabele unei plante asemanatoare cu fasolea sau mazarea. Seamana putin cu fasolea batuta, de la noi, sau cu hummus-ul arabesc, este putin mai uleioasa, dar foarte buna.

 

 

 

 

  • IMG_2535 IMG_3200Calamari – se fac pe grill, prajiti sau pane. Am avut parte de niste monstri de calamari, foarte buni la gust si proaspeti. De fapt tot ce am mancat a fost proaspat.

 

 

 

 

  • IMG_2661Musaca – mousakas (in Grecia) sau musakka (Turcia), este o mancare facuta din carne tocata si diverse straturi de vinete si cartofi.

 

 

 

 

 

  • IMG_2660Papoutsakia – practic este cam acelasi lucru cu musacaua, dar este facuta doar cu carne tocata si cu vinete. Se folosesc vinete albe, crescute pe insula, care sunt mai dulci.

 

 

 

 

  • Pastisio – acelasi lucru cu cele de mai sus, doar ca in loc de legume se pun staturi de paste (un fel de lasagna)
  • IMG_2750Peste spada pe gril, cu cartofi prajiti si salata de vinete – as fi preferat sa fie cu orez in loc de cartofi prajiti, dar se pare ca grecii au o placere pentru cartofi. Oricum, asta nu a modificat gustul pestelui.

 

 

 

 

  • IMG_2752Scoici cu sos de lamaie si usturoi – nu am aflat reteta, dar a fost foarte buna. Sosul seamana cu sosul meunier. Se servesc cu muuulta paine de casa.

 

 

 

 

  • IMG_2754 IMG_2759Homar cu salata de legume in iaurt – am gustat, a fost OK la gust (excelent pentru cei care sunt obisnuiti sa manance asa ceva).

 

 

 

 

  • IMG_2841Ficat de porc la gratar si coaste de miel la gratar- foarte bun. A fost cel mai bun ficat care l-am mancat vreodata. Iar coastele de miel – delicioase

 

 

 

 

 

  • IMG_3648Cotlete de porc afumat, la gratar – se topeau in gura.

 

 

 

 

 

 

  • IMG_4029Scoici crude, stropite doar cu zeama de lamaie. Am avut curajul si am gustat una. Gustul nu a fost rau, dar nu am mai incercat.

 

 

 

 

 

  • IMG_2538Souvlaki – sunt frigarui de pui sau porc. Se servesc cu cartofi prajiti si salata greceasca. La un restaurant am incercat souvlaki cu fructe de mare (peste si calamar). Excelent!

 

 

 

 

  • Sufleu de brocolli – mult laudat si destul de bun la gust. As fi preferat ca legumele sa fie ceva mai mari taiate.
  • IMG_2762Inghetata cu kataif – cupe de inghetata servite pe un pat de kataif

 

 

 

 

 

 

  • IMG_2528O mancare al carui nume grecesc mi-l mai amintesc a fost branza feta in foietaj si stropita cu miere.

 

 

 

 

 

  • IMG_4674IMG_2702 IMG_2862 IMG_2914 IMG_3209 

 

 

 

 

 

 

 

Bauturi: bere greceasca (Mythos sau Fix) sau internationala, vin alb local si un fel de rachiu cald cu miere. Plus multe alte bauturi la bar la Anemones 😀

 

 

 

Cam acestea au fost mancarurile. Si, pentru ca nu ne-am putut lua gandul de la ele, cand am ajuns acasa am fost la magazin si am cumparat legume si iaurt grecesc si am incropit repede o masa cu salata greceasca si cu tzatziki.

O sa incerc si eu sa gatesc o parte din retetele de mai sus. Ramaneti pe faza!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.