Despre concediu

Exista o intreaga nebunie legata de concedii. Concediul este la fel de sfant si de rar ca si sarbatorile. Se intampla de maxim doua ori pe an, la fel ca si sarbatorile importante de peste an. Si necesita o gramada de bataie de cap si de pregatiri facute cu luni inainte.

Recunosc, si eu intru in categoria celor care planifica concediul cu cel putin 4 luni inainte. Dupa ce mi se pune pata pe o locatie incep munca de lamurire cu prietenul meu. Apoi incepe cautarea de bilete de avion, bilete pentru calatoria cu vaporul (daca este cazul), cazare, masina de inchiriat, locurile pe care le vom vizita si daca se poate sa stabilesc si meniul pe care il vom avea in concediu ar fi minunat.

Stiu ca trebuie sa fim spontani. Stiu ca nu ar trebui sa ma preocupe atat de mult detaliile. Dar eu nu ma pot abtine,vorba fetitei din reclama Oreo. De cate ori nu m-am suparat (in sinea mea doar, ca sa nu par si mai ciudata) ca nu mi-au iesit planurile asa cum le-am gandit de acasa. Sau cand iti dai seama ca desi te-ai gandit la toate aspectele, unele companii s-au dovedit a fi neserioase.

Insa probabil cea mai mare dezamagire o am atunci cand ajungem la destinatia mult marketata si nu se ridica la asteptarile noastre. Adica noi aveam tot felul de povesti in cap despre cat de frumos va fi si cand o sa ajungem la obiectivul X si o sa facem cea mai frumoasa poza, etc. Iar locatia se dovedeste a fi un fas  Marea cetate este doar un alt morman de pietre, marele muzeu o cladire in care nu ai cum sa intrii din cauza cozii de cateva zile iar marele rau o apa curgatoare obosita.

SI iarasi revin la ideea ca noi romanii nu ne vindem suficient de bine din punct de vedere turistic. Nici pe plan intern oamenii nu stiu de bogatia de cetati obosite de vizitat, cu nimic mai prejos decat cele din tarile straine, de numeroasele rauri si lacuri si munti frumosi, agroturismul nostru autentic si drumurile vinului.

Si totusi cu ce ne diferentiem de cei din afara, pe langa drumurile proaste? Eu consider ca nu avem pliante, nu avem casti care sa iti traduca in 10 limbi istoria locatiei respective, nu am dat mita sa fim se faca un top 10 locuri de vizitat in Romania care sa fie vandut si in librariile de afara. Noi nu ne facem publicitate la ce trebuie. Nu incurajam antreprenorii din turism cu un regim fiscal preferential. Guvernul ar trebui sa se gandesca la o solutie in sensul asta pentru ca le-ar aduce niste bani frumosi in visterie. Trebuie sa se gandeasca cum sa faca economia sa infloreasca. In curand nu o sa mai aveti ce sa furati!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.