Bacalaureatul, un lux?

Urmarind trendul ultimilor ani, asta este concluzia spre care tind. Analizand situatia de la ultimele sesiuni,observam ca din 2011 o cam luam la vale si mentinem promovalibitatea sub 50%. Incerc sa imi explic situatia si sa ma gandesc ce solutii ar putea exista. 

Cand eram eu la liceu problema nu se punea daca iei sau nu bac-ul. Nota pe care o luai era problema. Ideea era sa iei peste 9 si oricum deja ne gandeam la admiterea la facultate. Nu isi punea nimeni problema serios ca nu va lua Bac-ul. Acum Bac-ul pare un moft. Mai ales cei din reportajele de la televizor nu par foarte afectati ca nu au trecut. Chiar sunt mega relaxati. Dam si la anul si tot asa.

Nu vreau sa cred ca sunt copiii de vina in sensul ca sunt mai prosti sau nu la fel de inteligenti ca cei din generatiile anterioare. Am inteles ca se plang ca materia este greoaie, prea mult de invatat, etc. Materia este aproximativ aceeasi de vreo 15-20 de ani. Chiar cred ca au mai fost eliminate bucati de materie. M-am uitat si eu peste subiectele din anii trecuti si 6 tot luam. Existau suficiente subiecte accesibile.  Problema este ca ei nu au invatat nimic timp de 4 ani si in ultimele 3 luni cred ca vor invata tot. Gresit si imposibil.

In plus, mi se pare ca s-a schimbat sistemul lor de valori. Nu mai vrea nimeni sa invete. Nu se mai mandreste nimeni cu notele mari pe care le are sau cunostintele deosebite dintr-un anumit domeniu. Majoritatea se gandesc la ce telefon sa isi mai cumpere, daca s-au imbracat dupa ultima moda, in ce club iesim in weekend, cum sa mi-o trag cu profu de sport/mosulet simpatic. Cazul amaratului de profesor care s-a culcat cu eleva lui de 17 ani si 11 luni si a fost condamnat de corupere de minori mi s-a parut penibil. Nu tu urme de viol, nimic, dar era minora. Fara 29 de zile. 

Dar revenind la subiect, nu stiu nici ce i-ar motiva sa invete. Invatatul nu iti asigura o cariera stralucita iar in cercul lor de prieteni nu vorbeste oricum nimeni corect din punct de vedere gramatical. In plus, au vazut ei ca aia care invata s-au angajat ca prostii la companii unde lucreaza peste 8 ore pe zi si salariul lor este echivalentul notei de plata din club,  sambata seara. Uite la Guta, Salam, Piti Talent si alti manelisti de succes care nu au bac-ul ( daca il au, imi cer mii de scuze) si au mega averi. Oricum banii se fac din afaceri ilegale si evaziuni fiscale. Nu iti trebuie Bac, iti trebuie un avocat si o contabila buni.

Apoi nici profesorii nu mai sunt ce au fost. Si la ce salariu primesc nu vad de ce ar fi interesati sa faca performanta. Plus ca primesc presiuni din partea parintilor cu bani sa dea note mari odraslelor lor tampe. Si asa isi mai rotunjesc si ei veniturile, mai primesc un parfum sau o bijuterie, pe care nu si-ar fi permis sa le cumpere. 

SI faptul ca au fost introduse camerele de luat vederi a inrautatit situatia. Pana acum mami si tati iti aranjau Bac-ul si tu, bata fiind, promovai cu 9.86. Era simplu si frumos. Acum, nu pot sa neg ca la mine nu s-a vorbit la Bac. Dar cereai o formula, te blocasei la un punct al problemei, din astea. In zilele noastre este cam naspa de cei care nu invata absolut deloc.  

La capitolul solutii stau insa prost. Nu stiu ce solutii, care sa poate fie puse in practica, ar putea exista. As fi tentata sa zic cresterea salariilor. Dar ma voi lovi de vesnicul raspuns al guvernului „nu avem bani”. Sau sa facem mai interactive orele de curs. Nici asta nu prea merge. Trebuiesc investiti alti bani in tablete si alte diverse obiecte folositoare. Bani pe care ati inteles foarte bine, nu ii avem. Deci ce facem? Ce solutii avem? De unde sa incepem? Pana nu ne pierdem speranta de tot.

2 Comments

  1. Pai, la faza cu profu si „preacurata” s-a dovedit ce inseamna sa ai bani si ce inseamna sa fii paduche. Daca era o fata de sofer RATB, nu mai intra ala la bulau, asa cum el daca era vre-un spoitor sau pe tac’su il chema Covei, o baga pe ea la puscarie.

    BAC-ul nu se mai ia astazi pentru ca a intrat morcovul in poponeata profesorilor, sunt camere, alte prostii si nu mai merge masa ca pe vremuri. Chef de invatat nu am avut eu amu zece ani d’apai astia mici (si noi nu aveam smartfon si feibuc), pana la urma, daca nu copiam, ramaneam ca tractoristii cu zece clase. Nu este o noutate ca nu se invata, doar ca nu se mai pot face aranjamente.
    Nu stiu, daca ma gandesc mai bine, mare rahat e si asta, oricum nu iti foloseste nimic din ce inveti in liceu, ai o diploma sa o pui in rama, in viata reala oriunde te-ai duce trebuie sa inveti iar si iar, sa o iei de la capat, resetand tot ce ai invatat pana atunci.

  2. Sunt constienta de asta. Si in generatia mea am avut colegi de bani gata, mega tampi dar plini de bani, care au avut medie mai mare ca mine. Invatatul il faci pentru tine,sa ai o baza, o cultura generala. Liceul a fost ok facultatea mi s-a parut mai praf.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.