
Da, este iarasi perioada in care infloreste socul, asa ca ieri am cules niste flori si le-am pus la borcan cu apa si toate cele necesare. Peste 3-4 zile avem 8 L de socataaaaaa!!!!
Ingrediente:
– apa – in functie de recipientul care il aveti (de preferat un borcan mare, de sticla). Eu am doua borcane de sticla de cate 5 litri.
– flori de soc – cam 2-3 la litrul de apa
– zahar – 100 g la litrul de apa. Eu am folosit miere – cam vreo 5-6 linguri mari, pline.
– stafide – o mana buna
– lamai – 1 buc la 3 L de apa.
Se pun in borcan florile de soc, stafidele, lamaile taiate rondele, zaharul/mierea si apa. Se amesteca pentru a se dizolva zaharul/mierea, se pune capacul si se lasa la soare. Se amesteca din cand in cand (cam de 2-3 ori pe zi). Verificati, dupa gust, cand vi se pare ca e gata (unii prefera mai dulce, altii putin amaruie sau acida) o puneti in sticle si apoi la frigider.
Se serveste rece si cu multa placere!
PS: Am vazut retete unde se adauga ceva drojdie in apa. Puteti incerca si asa, ajuta la fermentare. Aveti grija insa sa nu lasati prea mult, caci faceti vin!
In locul drojdiei (care da un gust amarui) poti pune cateva boabe de orez (o lingurita mica) – ajuta la fermentare.
Mersi, Lucica. Nu stiam. Incerc la urmatoarea tura.
se pune drojdie de bere, nu altfel de drojdie, sau fulgi de drojdie de bere, daca nu gasesti.
N-am incercat niciodata cu drojdie. De niciun fel. Dar, de ce nu?