Noaptea muzeelor

Noaptea muzeelor este un eveniment aparut in 1997 in Berlin si apoi dezvoltat de Ministerul Culturii din Franta incepand cu 2005. De obicei, cu aceasta ocazie, muzeele isi mentin portile deschise pana la ora  1 noaptea, organizeaza conferinte si ateliere si ofera intrarea gratuita la toate expozitiile existente. Zic de obicei pentru ca la noi nu au fost respectate chiar toate aceste conditii.

Sa lamurim situatia. Portile au fost deschise pana la ora 2 sau chiar 3. Muzeele s-au intrecut in a organiza evenimente cat mai interactive si interesante pentru participanti. Au fost numeroase conferinte, ateliere pentru copii, parinti si bunici, expozitii de pictura, concerte de muzica clasica, concert cu fanfara Jandarmeriei, etc. Nimic de spus, cred ca a fost foarte frumos. Oferta a fost variata si am inteles ca au avut un succes grozav anul acesta. Un singur lucru m-a deranjat. Faptul ca nu toate muzeele au inteles conceptul de intrare gratuita la toate expozitiile din cadrul muzeului.

Cautand pe internet despre evenimentul „Noapte Muzeelor” la nivel european am gasit informatii contradictorii. Pe unele siteuri gasim ca intrarea este gratuita la toate expozitiile fie ele permanente sau nu. Daca vom cauta programul muzeelor pentru o anumita regiune, vom vedea ca doar expozitiile permanente sunt gratuite.  Deci nu stiu ce sa mai inteleg.

Cert este ca mi s-a parut deranjant ca Muzeul de Istorie nu a lasat expozitia „Comorile Chinei”, invocand motive de securitate si considerente de mentinere a unui microclimat favorabil pieselor expuse.  Mi s-a parut penibil. La fel de penibil cum au oferit ei marea reducere de 2 Lei din valoarea integrala de 12 lei pentru vizitarea expozitiei a doua zi. 

O atitudine asemanatoare a avut si Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa”. Expozitia de „Human Body” a fost cu taxa si ce mai taxa: 20 de lei. In rest am inteles ca a fost foarte frumos, au organizat „Seara Africana” si ateliere speciale pentru copii si parinti. 

Nu vreau sa fiu neaparat carcotasa, inteleg ca Noaptea Muzeelor este mai mult decat o simpla intrare gratuita la  muzeu. Implica efort din partea organizatorilor si sunt tone de evenimente interesante organizate cu ocazia asta.  Dar cred ca ar fi putut renunta la profitul facut din ziua/noaptea respectiva pentru a lasa intrarea libera si la expozitiile temporare. Au existat si sponsori implicati in acest proiect care ar fi putut zice va acoperim noi o parte din incasari, numai faceti naibi intrarea aia gratuita peste tot.

Chiar era un efort atat de mare? S-au imbogatit peste noapte din incasarile respective? Nu stiu, astept un raspunz avizat din partea unor oameni eventual implicati direct in organizare. Poate sunt eu pe langa acest subiect si aberez degeaba. 

3 Comments

  1. Intrarea la Human Body costa 70 lei in mod normal. A fost o reducere f mare, cunosc multa lume care a profitat de aceasta reducere. De altfel chiar merita, eu am vazut-o la pret de familie si mi s-a parut fabuloasa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.