Aceeasi intrebare: Ce este normal si ce nu?

Am vazut aseara la TVR o emisiune care m-a pus pe ganduri. Din nou, a deschis aceeasi intrebare care mi-am pus-o si acum ceva timp: cum judecam ce e normal si ce nu?

Emisiunea este „Dosar Romania”:

Un barbat cu doua neveste, doua surori nevestele aceluiasi barbat cu 14 copii, impartiti la doua mame. Povestea fabuloasa a unei familii unice, care traieste si…creste dupa reguli nestiute. Un reportaj senzational de Catalin Apostol.

La prima vedere pare strigator la cer si contrar tuturor obiceiurilor sau normelor sociale. Totul pare anormal.

Dar oare e asa in totalitate?

Omul despre care este vorba impreuna cu familia sa traiesc intr-un sat de langa Iasi. Copii sunt 7 facuti cu una din surori, ceilalti 7 cu cea de-a doua. A urmat Facultatea de Medicina Veterinara, cu rezultate excelente, dar in anul 3 s-a retras in locul unde traieste acum. Au un teren de 13 hectare, cateva sute de oi, vaci, capre si cai precum si stupi. Nu este casatorit oficial cu cele doua surori (nici nu ar putea sa o faca). Copii sunt perfect sanatosi, nu au avut niciodata nevoie de doctori, se hranesc cu totii din ce produc, cativa dintre ei sunt la scoala si stiu sa scrie si sa citeasca, au certificate de nastere.

Si-au facut cu totii coltisorul lor, unde traiesc sanatosi si fericiti si considera ca duc o viata normala. Cei din satul din apropiere au fost ingroziti la inceput, dupa care, cu timpul s-au mai obisnuit. Cei care au ajuns sa-l cunoasca pe barbat spun ca este un om harnic, saritor si muncitor. De multe ori i-a ajutat. Altii in continuare considera ca nu e normal ce se intampla.

Chiar si preotul din sat nu este de acord. Dar nu are ce face pentru ca, daca nu se duc la biserica, nu sunt enoriasii lui, nu are control asupra lor.

Acum sa luam situatia unei familii normale. Traieste la bloc, intr-un apartament de cativa zeci de metri patrati. Nu conteaza cati copii are, important este ca are. Dimineata copii merg la scoala si la gradinita. Cu totii se grabesc sa plece la timp, altfel pierd autobuzul sau metroul sau, daca merg cu masina, traficul este aglomerat. Claxoane, noxe, aglomeratie, impingeri, hoti de buzunare(?), lume nervoasa, injuraturi si priviri urate aruncate.

Parintii ajung la servici unde sunt luati „in primire” de catre sefi, cu noi responsabilitati si lucruri de facut, si care ar fi trebuit sa fie gata ieri. Stres, munca multa, lumina artificiala, aer conditionat. Plus doua-trei ore de stat peste program. Cand pleaca acasa trec in fuga pe la farmacie sa cumpere niste medicamente pentru ca unul dintre copii tuseste rau si face febra. Eventual a doua zi vor face o programare la doctor sau se vor duce direct la spital, daca situatia se inrautateste.

Ajunsi acasa cu totii, obositi, iau masa impreuna. Parintii cu gandul la cum sa isi imparta banii astfel incat sa aibe ce sa puna pe masa in fiecare zi, dar sa cumpere si haine si altele necesare in casa. Dau drumul la televizor unde sunt „bombardati” de crime, violuri, copii abandonati, batai, hoti, filme violente, comentatori violenti si cu un limbaj mai mult sau mai putin colorat, pitipoance si pitiponci. Duminica se duc la biserica si asculta slujba, lasand la plecare niste bani sau vreun plocon pentru preot sau biserica. Cu totii viseaza sa aibe bani si sa duca o viata normala.

Comparand cele doua familii, care dintre ele duce o viata normala?

Omul acela din Iasi este denigrat de lume pentru ca traieste cu doua femei, cu doua surori. Sa ne aducem aminte ce scrie in Biblie despre primii oameni? Cate neveste si cati copii aveau? Turme de capre sau oi? Babele si mosii, precum si popa de la biserica din satul respectiv nu au citit cartea?

Persoanele publice, vedetele de televiziune sau actori si cantareti, nu fac acelasi lucru? Traiesc, cum se zice, in concubinaj  fac copii fara sa se casatoreasca? Sunt exemple destule.

Preotul se plange ca nu poate sa-i faca nimic si da sfaturi. Se oftica cumva ca nu mai are un prost care sa-i bage in traista si sa-i umple desaga?

Familia din Iasi are copii sanatosi, mananca numai ceea ce produc animalele din curtea lor si din gradina. Copii sunt rosii in obraji si aproape toata ziua o petrec afara la aer curat. Cei din oras inhaleaza praf si noxe, poluare, merg in colectivitati de unde „culeg” fel si fel de virusi si boli aduse de colegii lor. Stau in interior mai toata ziua si ies poate 1-2 ore pe zi afara, asta daca nu ploua. La doctor merg mereu si medicamente iau tot timpul. Mancarea este cea cumparata de la super-market-uri, adusa din import  sau produsa in fabrici si contine aditivi, arome si o multime de chimicale.

Cum judecam acum ce este normal si ce nu? Este mai normal sa te inghesui in autobuz sau sa stai in trafic, decat sa fii liber? Este mai normal sa mananci toate porcariile? Este mai normal sa vezi numai violenta si decadenta peste tot?  De cate ori nu ati zis: m-am saturat de toate acestea, de porcariile care le mancam, de nesimtire, de faptul ca trebuie sa suport toate mizeriile?

Ce este deci, normal? Revenim la DEX:

NORMÁL, -?, normali, -e, adj. 1. (Adesea adverbial) Care este a?a cum trebuie s? fie, potrivit cu starea fireasc?, obi?nuit, firesc, natural.

Ce este atat de firesc si natural in ceea ce facem si ce vedem zilnic?

Stati 5 minute si va ganditi…

Inregistrarea o puteti vedea aici. Urmariti-o pana la capat si apoi spuneti-va, va rog, parerea.

5 Comments

  1. Adevarul este undeva la mijloc. Din punct de vedere moral nu se incadreaza la ceea ce percepe societatea ca fiind normal. Nu este tocmai familia tipica. Poti trai la tara, la aer curat si sa ai o micro ferma si fara sa traiesti in concubinaj cu 2 surori si sa faci 14 copii cu ele. Ideea este ca nu avem curaj sa schimbam ceva in viata noastra de frica unui posibil esec. Dar daca stam sa ne analizam viata de zi cu zi, pe care ne este frica sa o schimbam, o sa ajungem la concluzia ca nu este tocmai ideala.

  2. Fiecare are definitia lui de normalitate si propriile standarde. Pentru mine, ceea ce am vazut este anormal, nu neaparat din privinta legaturii dintre cele doua femei ci pentru ca familia aia este prea numeroasa, nu prea imi imaginez cum o intretine el, fara sa puna copiii aia la munca.
    Cat despre a intelege ce fac ei acolo, nu ma intereseaza pentru ca nu este ceva ce mi-as dori sa fac.

  3. Matematic, poligamia este normala, nu monogamia, indiferent de ce zice popa. Extrem de putine animale sunt monogame. Majoritatea oamenilor mai au cel putin inca un partener dupa ce oficializeaza o relatie. Statistic, ~70% recunosc asta.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.