
Cea mai simpl? ?i mai banal? mâncare: friptur? de pui cu puire de cartofi garnitur?. Sunt sigur c? a?i mâncat când era?i mici, dar ?i acum o savura?i cu aceea?i pl?cere. Iar copii sunt înnebuni?i dup? ea.
Eu unul îmi aduc aminte de sâmbetele ?i duminicile când preg?tea mama masa ?i aveam de la bunica de la ?ar? un coco? sau un pui, pe care îl fierbea bine ?i f?cea o sup? cu g?lu?te pentru felul întâi ?i friptur? cu piure la felul doi.
Ingrediente:
- Pentru friptur? se folose?te carne de pui: piept, pulpe (dezosate sau nu), cioc?nele, aripi. Ce dori?i ?i ce v? place.
- Pentru piureul de cartofi, normal, cartofi. Mai pute?i pune, dac? v? place, un dovlecel cur??at de coaj? ?i semin?e.
Mod de preparare:
Se fierbe carnea în ap? cu sare, pân? începe s? se ia u?or de pe oase. Dac? este carne de ?ar?, dureaz? cam o or? ?i jum?tate. Dac? este pui din magazin, în 30-45 de minute e fiart?.
Se pune carnea într-un vas acoperit (eu am folosit un wok de teflon), se mai adaug? 1-2 polonice din apa în care a fiert carnea, pu?in ulei, jum?tate de pahar de vin alb, sare (dac? mai e nevoie), câ?iva c??ei de usturoi ?i mirodenii: cimbru, busuioc sau m?ghiran (Foaie verde m?ghiran, m?/M-a f?cut mama oltean, m?…). Se acoper? oala cu un capac ?i se las? la fiert pân? scade, la foc mic spre potrivit.
Între timp, cur???m cartofii de coaj?, îi sp?l?m bine, t?iem cubule?e ?i punem la fiert într-o oal? cu ap? cât s? îi acopere. Când sunt aproape fier?i (cam la 15 minute decând începe s? fiarb? apa) se pune sare ?i se mai las? 5 minute. Nu pune?i sare de la început. Cartofii ”înghit” mult? ap?. Chiar era un sfat la un moment dat: dac? ai f?cut supa prea s?rat?, fierbe un cartof ?i apoi arunc?-l. Va trage destul? sare.
Când sunt fier?i se scurge pu?in? zeam? (se mai p?streaz? din ea), se zdrobesc cu ustensila special? pentru ei, se mai adaug? sare (dac? mai e nevoie), unt, lapte ?i pu?in ulei de m?sline.
Se serve?te totul cu o salat? de prim?var? (tot au ap?rut la pia?? verde?urile).
Poft? bun?!