În vin este adev?rul

In vino veritas. ?tiau ei romanii ce ?tiau, altfel nu ar fi inventat acest proverb. Pe române?te s-ar mai traduce ?i cu ”gura p?c?tosului adev?r gr?ie?te”, f?când aluzie la faptul c? atunci când ”iei ceva mai mult la bord” începi s? spui lucruri care le gânde?ti, dar care în condi?ii normale, adic? fiind treaz, nu le-ai spune.

Despre vin este ?i postarea aceasta, îns? nu despre licoarea propriu-zis?, ci despre anumite accesorii care pot fi folosite atunci când savur?m un pahar de vin. Dac? vre?i, pute?i oferi cadou astfel de accesorii care sigur le-ar face pl?cere prietenilor (mie, de exemplu).

S? zicem c? am primit cadou o sticl? sau mai multe dintr-un vin bun. ?i am vrea s? le p?str?m o vreme ?i s?-le servim la o ocazie special?. Exist? mai multe genuri suporturi, de la câteva sticle la câteva zeci de sticle, în func?ie de spa?iul de care dispunem. Dac? nu avem un beci sau o cram? în care s? instal?m un suport sticle vin dreptunghiular, din lemn de 30 locuri sau unul de 19 de locuri, putem folosi un suport de bar de 6 locuri. Acesta din urm? este dotat ?i cu alte accesorii utile.

Bun. Vine ziua cea mare, în care ”d?m dop” unei astfel de sticle de colec?ie. Pentru desf?cut putem folosi un tirbu?on obi?nuit, un desf?c?tor mai sofisticat sau, ca s? nu ne chinuim prea mult, unul electric. Dar, înainte de asta, folosim un t?ietor capi?on pentru înl?turarea h?rtiei de pe sticl?.

Paharele? Depinde ce fel de vin prefera?i. Dac? v? place vinul ro?u, pute?i achizi?iona un astfel de model. Pentru vin alb, modelul este pu?in diferit. Ave?i îns? grij? s? nu le umple?i pân? sus. Cel de vin alb are 530ml, iar cel de ro?u 400ml.

Vre?i s? turna?i u?or ?i f?r? s? stropi?i sau s? pierde?i din vin? Pentru aceasta se folosesc antipicur?toare. Mie unul îmi place varianta aceasta.

Speciali?tii spun c?, pentru a îmbun?t??i aroma vinului, este de preferat ca el s? se pun? într-un decantor înainte de servire. Sau într-o caraf?. Dac? îns? nu ave?i, a fost creeat un aerator picur?tor special.

Dac? vre?i s? p?stra?i vinul rece în sticl?, atunci când îl servi?i, trebuie neap?rat s? folosi?i un r?citor de tip inox, care are un element de r?cire ce se p?streaz? în congelator înainte de a desface sticla. Acela?i principiu dar un alt model interesant are carafa cu r?citor.  Varianta de top r?mâne îns? frapiera.

La final, dac? se întâmpl? s? v? mai r?mân? vin în sticl? (nu e cazul la mine), pute?i folosi unul din clasicele dopuri de plut?, aranjate frumos pe un suport, sau o pomp? de vidat.

Bineîn?eles, mai multe accesorii pute?i g?si ?i pe alte site-uri, dar cele de pe 4interior.ro mi s-au p?rut interesante.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.