Re?etele zilei – Fajitas cu pui, salsa, cus-cus ?i falafel

Azi am combinat mai multe ”buc?t?rii”, adic? ceva din mexican cu ceva din ar?besc. Inspira?ia pentru fajitas mi-a venit de la o re?et? a lui Jamie Oliver din cartea ”Ministry of food”. Iar falafel am f?cut de mai multe ori.

S? începem, a?adar prepararea. Ingredientele le vede?i în pozele de mai jos.

Pentru fajjitas:
– 2 buc??i piep? de pui dezosat (în func?ie de num?rul de persoane).
– un ardei gras, ro?u
– boia dulce ?i boia picant?
– sare, piper, ulei de m?sline
– tortilla mexicane sau pâini ar?be?ti (lipii)

Pentru salsa:
–  ardei iute
– 10 ro?ii cherry
– zeama de la o jum?tate de l?mâie
– jum?tate de ardei gras
– sare, piper, coriandru proasp?t (eu am pus p?trunjel proasp?t)

Pentru falafel:
– 300 g n?ut, pus de cu sear? la înmuiat
– 2 felii franzel?
– o lingur? de f?in?
– câteva linguri de semin?e de susan
– o ceap? medie
– boia dulce
– ulei de susan (sau de m?sline)
– o mân? p?trunjel proasp?t
– sare, piper
– jum?tate linguri?? chimen m?cinat
– ulei de g?tit.

Pentru cus-cus folosi?i….cus-cus.

S? ne apuc?m, deci, de lucru. Ca ?i timp, mie mi-a luat cam o or? ?i jum?tate, deoarece falafelul necesit? mai mult timp ?i am lucrat cu o crati?? mai mic?.

Falafel: N?utul se pune de sear? în ap?, s? se umfle. Dac? a?i uitat, merge?i la magazin ?i lua?i la cutie. Se scurge de ap? ?i se macin? la robot, pân? se face m?runt, ca o past?, împreun? cu ceapa, usturoiul ?i feliile de franzel?. Se pune apoi într-un vas mai mare, se adaug? chimenul, boia dulce, sare, piper, f?ina ?i semin?ele de susan. Pune?i pu?in ulei de susan sau de m?sline peste ?i face?i chiftelu?e rotunde. Se pune o oal? pe foc, cu mai mult ulei (dac? ave?i baie din aceea de ulei, e numai bun?) ?i se pr?jesc chiftelele pân? se rumenesc.

Fajitas: Puiul se taie feliu?e sub?iri. La fel ?i ardeiul gras. Se dau cu sare, piper ?i boia dulce ?i boia picant?. Se unge un grill cu pu?in ulei ?i se pr?jesc toate, pân? se rumenesc. Jamie pune ?i ceap? (cum am f?cut ?i eu), dar nu v? recomand deoarece se caramelizeaz? sau se arde ?i aspectul nu e chiar pl?cut. ?i nici gustul.

Pentru salsa t?ia?i jum?tate de ardei iute, scoate?i semin?ele ?i toca?i m?runt. La fel ?i ardeiul gras. Ro?iile le t?ia?i în jum?tate ?i apoi feliu?e mai mari. Se amestec? toate, împreun? cu sare, ulei de m?sline ?i zeama de la jum?tate de l?mâie. Se toac? p?trunjel sau coriandru m?runt ?i se adaug? la salsa.

Cus-cus-ul se preg?te?te astfel: înc?lzi?i cam dou? c?ni de ap?, cu sare. Când clocote?te se pune cu?-cu? într-un bol ?i se toarn? apa peste el pân? îl dep??e?te cam cu un deget-dou?. Se las? acoperit 5-10 minute. Se va umfla ?i va trage toat? apa.

Se serve?te totul cu tortilla sau cu lipie ar?beasc? ?i cu iaurt.

Poft? bun?!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.