Mancarea si starea de bine

Cu to?ii cred c? ne-am pus la un moment dat problema dac? ce punem în farfurie ne face mai mult r?u decât bine. Nu ?tim ce s? mai ad?ug?m ce s? mai scoatem ca s? ne p?str?m s?n?to?i. Astfel au ap?rut diversele regimuri alimentare, unele mai restrictive decât altele care au dat na?tere ?i la polemici referitoare la care este cel mai s?n?tos mod de mânca. În loc s? ne cert?m mai bine ne-am concentra pe a g?si un echilibru ?i pe a ne tolera preferin?ele culinare ale fiec?ruia.

M-am pornit s? scriu postarea dup? ce am citit un articol online din revista GoodFood referitor la a fi sau nu vegan. Dac? pân? de curând credeam c? vegetarianismul este cea mai s?n?toas? abordare, acum a ap?rut un curent ?i mai drastic : veganismul. Adic? pe lâng? restric?ia privind originea animal? mai exist? ?i restric?ia potrivit c?reia totul trebuie consumat crud sau la maxim 40 de grade. Astfel, zic adep?ii curentului, se p?streaz? toate propriet??ile alimentelor intacte ?i ob?inem maximul de la plant?.

?tiam de ceva vreme de acest curent ?i chiar am fost prin restaurantele raw de la noi. Unele mânc?ruri sunt chiar gustoase ?i nu ai zice c? nu au fost folosite ingrediente tradi?ionale.  Îmi plac în mod special pateurile (m?sline, hummus, icre de canepa, guacamole, etc) ?i dulciurile. Dar tot timpul când merg la ei m? gândesc cât de bine ar merge ni?te brânz? sau o c?rni?? ceva.

?i ajungem la punctul sensibil. La noi în ?ar? ori e?ti vegan ori vegetarian ori carnivor. Doamne fere?te s? vrei s? le combini! Doamne fere?te s? î?i plac? carnea ?i s? pui o bucat? lâng? o garnitur? de legume preparate crud! O s? î?i sar? în cap veganii, ba c? nu combini bine alimentele, ba c? nu î?i pas? de animale, ba c? o s? faci cancer sigur dac? continui s? m?nânci produse de origine animal?. Ori e?ti s?n?tos pan? la cap?t ori ce facem aici.

Majoritatea veganilor presupun c? dac? lor nu le place carnea (a se vedea exemplul cu Florin din articolul Good Food) nim?nui nu îi place, toat? lumea vrea s? fac? 100 de km pe jos pe weekend ?i c? toate alimentele de origine animal? sunt d?un?toare.  Uit?m de ou?, uit?m de pe?te, lapte, iaurt. Uit?m c? ?i legumele ?i fructele pot fi iritante ?i c? nu to?i le putem tolera. Tot ei sus?in c? medicii tradi?ionali?ti nu recomand veganismul pentru a nu afecta industria medicamentelor ?i industria alimentar?. Dar uit?m c? facem fundul mare unora care ne vând ustensile de sute de euro pentru c? m?resc cu 2,3% canitatea de enzime extras? fat? de un aparat conven?ional. Sau c? afect?m agricultura din ??rile mai pu?in dezvoltate (da exist? t?ri mai pu?in dezvoltate ca noi) transformând peste noapte quinoa din aliment de baz? în produs de lux bio/eco/organic bineîn?eles.

Nu mai bine ne-am concentra asupra g?sirii unui echilibru decât s? ne d?m unul altuia în cap? S? încerc?m s? luam ce este mai bun din produsele vegetale ?i animale ?i s? le consum?m în cantit??ile potrivite. Hai s? ne l?s?m unii pe al?ii s? luam deciziile care credem c? se potrivesc cel mai bine corpului nostru. Nu toat? lumea vrea s? tr?iasc? pân? la 100 de ani.

4 Comments

  1. Pis-pis? Ne dam la specialitati chinezesti?
    Trebuie sa ai un meniu echilibrat, sa combini din toate cate putin. Teoretic ca practic nici eu nu o fac pentru ca nu-mi place mancarea gatita doar ca mai compensez, adaugand salate la cartofii prajiti.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.