
Crapul pentru re?eta asta se poate face în dou? feluri: la cuptor sau pr?jit. Mie îmi place mai mult la cuptor, dar ia ?i ceva mai mult timp.
Ingrediente:
– un crap mare, la 3-4 kg
– pu?in ulei
– 100 ml de vin alb
– sare, piper, coriandru (sau alte mirodenii)Pentru m?m?ligu??:
– m?lai, ap? ?i ?i sare
Pentru saramur?:
– o jum?tate de ardei gras ro?u, mare
– 2-3 ro?ii cherry sau o ro?ie mare
– o jum?tate de ardei iute mic (nu este obligatoriu pentru cine nu vrea iute)
– 2-3 c??ei de usturoi
– c?teva fire de p?trunjel
– pu?in ulei
– o can? cu ap?
– sare ?i piper
Încinge?i cuptorul.
Crapul se spal?, se cur??? de solzi, intestine ?i se înl?tur? capul ?i coada. Ca recomandare: cump?ra?i crap de captur?, de Dun?re ?i nu crap de cultur?. Cel de cultur? este foarte gras, iar când îl face?i la cuptor se tope?te aproape tot. Dac? totu?i nu g?si?i crap de captur?, lua?i din cel?lalt, îl t?ia?i în lungime ?i apoi buc??i potrivite ?i face?i-l pr?jit, în tigaie sau pe grill.
Se cresteaz? crapul din loc în loc, cam la 2 cm distan?? o t?ietur? de alta, se freac? cu sare, coriandru ?i cu ulei, pe ambele p?r?i ?i în interior. Se las? 10-15 minute la marinat ?i se pune la cuptor într-o tav? (de preferat cu gr?tar pentru c? las? gr?sime).
Da?i la cuptorul încins, la foc mic spre mediu, acoperind tava cu folie de aluminiu.
Între timp v? apuca?i de saramur?. Sp?la?i legumele. Pune?i o can? de ap? într-o crati?? pe foc, cu pu?in? sare- Pune?i grill-ul la încins. Scoate?i semin?ele de la ardeiul gras ?i t?ia?i în f??ii, le s?ra?i ?i pune?i pe grill. Proceda?i la fel cu ardeiul iute. Ro?iile se pun întregi pe grill. Întoarce?i de pe o parte pe alta, s? nu se ard? prea tare.
Când s-au copt se cur??? de pieli?e ?i se taie m?runt. Pune?i totul în apa care deja clocote?te ?i da?i focul la potrivit. Cur??a?i usturoiul ?i t?ia?i feliu?e sub?iri. Ad?uga?i apoi în oal?. Cam dup? 15 minute verifica?i dac? are gust ?i dac? mai trebuie sare. Ad?uga?i ?i pu?in ulei. Sp?la?i p?trunjelul, înl?tura?i codi?ele ?i îl toca?i m?runt. Pune?i apoi în oala cu saramura ?i opri?i focul.
Verifica?i crapul. Trebuie s? se fi p?truns deja ?i s? fie moale. Înl?tura?i folia de aluminiu, turna?i peste el vinul ?i cu o lingur? stropi?i cu zeama din tav?. Da?i la cuptor pentru înc? 15 minute, de data aceasta f?r? folie, ca s? se rumeneasc?.
Într-o alt? oala pune?i cam 2 cani de ap? (acum depinde de câte por?ii de m?m?ligu?? vre?i s? face?i), cu pu?in? sare. Am v?zut o re?et? unde se pune ?i pu?in ulei în ap?. Nu este obligatoriu. Când apa clocote?te, da?i focul la mic ?i ad?uga?i treptat m?laiu, amestecând s? nu se prind?. Nu pune?i mult m?lai deodat? pentru c? se umfl? ?i nu mai pute?i amesteca. Când a ajuns la consisten?a dorit?, mai l?sa?i 10 minute pe foc, amestecând tot timpul.
În momentul acesta toate sunt gata. Pune?i pe farfurie m?m?ligu??, t?ia?i o bucat? de crap ?i stropi?i cu saramur?.
S? ave?i poft? ?i spor la lins degetele!
A?a ar?ta meniul meu preg?tit pentru servici. Din p?cate l-am uitat acas?, în frigider, dar seara când m-am întors n-a mai r?mas nimic 😀