
?tiu c? multora le-a venit deja ap? în gur? deja când au citit titlu. Eu unul, de câte ori merg într-un restaurant ?i v?d în meniu ”Ciolan de porc cu varz? murat? (sau fasole)” , am mari probleme dac? s? comand altceva.
De Cr?ciun ne-au trimis socrii ni?te ”porc?rii”, adic? un ciolan de porc afumat, carne ?i cârna?i. Cum nu am putut mânca totul atunci, am mai b?gat la lada frigorific? o parte din ele. Pe lâng? acestea, am primit ?i ni?te mur?turi: gogonele, ardei, varz?. Un deliciu!
Sâmb?t? i-am pus gând r?u ciolanului a?a c? l-am scos de la lad? ?i, dup? ce am sunat-o pe soacr?-mea ca s? aflu re?eta, m-am pus pe treab?.
Ingrediente:
– un ciolan afumat de porc
– varz? murat?
– ceap?
– mirodenii: sare, piper, boia, m?rar
– ulei
Mod de preparare:
Se preg?te?te ciolanul, por?ionându-se în buc??i mai mici, cât s? încap? într-o oal?. Eu folosesc o oal? cu presiune, dar dac? nu ave?i nu e nicio problem?, o s?-l fierbe?i ceva mai mult.
Se pune, deci, la oala cu presiune ?i, dup? ce începe s? fiarb? (se ridic? ?umburu?ul de la oal?) se mai las? cam 40-50 de minute la fiert.
Când ciolanul este fiert, se ia de pe foc. Aten?ie, verifica?i ?i dac? ciolanul nu e fiert, da?i drumul la foc sub oala cu presiune ?i mai fierbe?i, f?r? capac.
Se spal? varza ?i se taie, nu foarte m?runt. Se freac? cu piper ?i boia. Se taie 1-2 cepe ?i se c?lesc în pu?in ulei, într-o oal? mai mare. Se adaug? varza ?i pu?in? zeam? de la ciolanul afumat ?i se las? la fiert. Când este aproape gata se pune ceva m?rar.
Ave?i grij? s? nu fierbe?i prea mult, deoarece varza se va topi ?i o s? ias? o past?. În general fierbe cam 30 de minute, dar mai bine verifica?i din când în când, ca s? ?ti?i când v? opri?i.
V? doresc poft? bun?!
Noi am facut duminica varza murata cu carnati,costita si un niste piept de rata de fason deasupra. A iesit tare buna 😀