Masuri de austeritate

Nu stiu cum naiba se face ca noi, ”oamenii de rând”, picam întotdeauna prost. Oricine vine la putere, pe oricine am (sau nu) alege, tot noi suntem cei care suferim de ”austeritate”.

Citeam azi pe HotNews ”cuvântarea” lui Victoras, din Washington Post. La fel cum a facut si Boc acum ceva timp. Si altii din alte guverne ale României post-decembriste.

OK, nu sunt analist economic si nici social sau politic. Ma uit la diverse emisiuni pe canalele TV, încercând sa înteleg de fapt ce se întâmpla si ce vor ai de sus sa faca. Discutii, idei, masuri populiste sau nu, contradictii. Toti zic ca ceilalti nu fac bine si ca au dus tara de râpa. Faza e ca, cu cât ma uit mai mult, cu atât nu mai înteleg nimic.

Dar, istoria se repeta, la fiecare 4 sau 8 ani. Scenariul e la fel:

Tara e în criza. Vin unii la putere, mintile luminate stau si se breinstormeaza si gata, dau drumul la robinetul cu idei. Numai ca ”vana” asta are curgerea numai într-o directie si nu stiu cum se face ca tot timpul nu e aia buna. Pe teava catre populatie abia de picura câte ceva. 

E nasol, e criza, trebuie sa luam masuri de austeritate. Taiem de colo, taiem de dincolo si tot nu ne ajung banii. Luam cu împrumut si în loc sa pompam în sectoare care aduc bani, noi facem fifty-fifty: adica fifty la ei si fifty la restul. Iar ”restul” vor trage ponoasele, vor plati dobânzile si vor trebui sa strânga si mai mult robinetul sau cureaua de la pantaloni.

Iar ”restul” se revolta, îi dau pe aia jos si pun altii. Care au ei masurile lor, doar au breinstormat la rândul lor. Si de fiecare data ei sunt cei care salveaza tara si dupa 4 ani sfârsesc prost în alegeri. Si clar masurile luate de cei dinainte nu au fost bune, nu, doar s-au simtit pe propria piele de toata lumea, deci, trebuie schimbate. Si vin cu alti cai verzi pe pereti.  Dar tot la fifty-fifty se ajunge. Fifty la 1% din populatie, celalalt fifty la restul de 99%.

Si ”restul” stau cu nasul în TV la scandaluri, mondenitati si interminabilile discutii si certuri politice, si îsi dau cu parerea. Azi sunt cu primii, peste 2 ani sunt cu ceilalti. Si tot asa. Azi voteaza pe unii, mâine pe ceilalti. Dupa cum bate vântul.

Si asteptam mereu masuri de austeritate. De parca am fi cobaii lor.

Mergeti la vot si exprimati-va !

7 Comments

  1. Vointa populara poate infrange politicienii insa avem nevoie de lideri pentru ea, in spatele carora sa ne aliniem iar, inainte de toate, trebuie sa fim noi buni si apoi sa cerem altora sa fie (asta trebuia sa o spun la articolul scris de Ingrid dar acum mi-a venit ideea-totusi, v-ati vorbit intre voi sa abordati politica?).
    Austeritatea are ca rol sa tina franati pe cei care vor sa lanseze afaceri inainte ca anumite persoane sa se bage primele, eventual sa-si faca plinul.
    Deja specula imobiliara si construitul pe banii clientilor a cam fasait, ca un gaz emanat dupa ce faci exces de plante „muzicale”.
    Este nevoie de o alta abordare in economie, alte domenii, alte industrii, alte tehnologii. Inca exista zone nehasurate in aceasta zona si ele trebuie sa fie intai controlate de camarila politica.
    In alta ordine de idei, relansarea economiei presupune investitii, cu bani care trebuie sa vina de undeva. Cu banii de la stat o mai scaldam dar cu cei europeni nu prea merge, acolo nu poti umbla cu fofarlica. De asta nu s-a facut absorbtia acestor fonduri, pentru ca nu poti fura la scara la care se pot fura cei de la stat.
    Uite un exemplu: energia verde. Enel e obligat sa cumpere aceasta energie insa te face sa te lasi pagubas daca incerci sa le-o vinzi pentru ca asta inseamna mai putin de la Termoelectrica sau altii ca ei.

    1. Nu ne-am vorbit, asa s-a intamplat. Daca tot votam maine, sa fie in ton cu evenimentele.

      Am asa o presimtire…

      Stii ce o sa fie peste ceva luni (ca nu cred ca mai are PDL-ul prea multe sanse)? Cu toate masurile populiste ale USL-ului, oamenii o sa se prinda ca de fapt le-au dat cu o mana si le-au luat cu doua-trei. Cresteri salariale la bugetari? Las ca mai vorbim noi de impozite mai peste cateva luni, de cresteri de preturi…vine iarna grea, vedem cum stam cu precipitatiile…

      Si apoi o sa vezi iarasi cum se indoapa aceeasi baroni locali, care i-a crescut regimul lui Nastase si Iliescu, care au sta cuminti si in banca lor in ultimul timp dar acum incep sa scoata capul. Si o sa le dea Victoras la toti, ca doar asa l-a invatat tatuca…

      Nici cu ARD-ul nu mi-e rusine. N-au luptat deloc in campania asta electorala. Prea stersi pentru un partid care a fost la putere acum un an si care are pretentii de contra-candidat…

      Vom vedea. Oricum, pentru noi o sa fie tot un rahat, si cu unii, si cu ceilalti…

  2. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este faptul ca patronasii au cam luat-o in manuta pentru ca toti au vrut afaceri din care sa scoata bani rapid si fara investitii, fara sa plateasca muncitori buni sau tehnologie. Si tot ce au scos din acest gen de afaceri, au tras prin c… si nu mai au bani de investit (de fapt n-au avut niciodata).
    Acum sunt mai precauti pentru ca lumea nu mai are bani iar bancile nu mai dau asa generos pentru ca trebuie sa-si recupereze creditele si sa isi salveze pielea cu noua legislatie privind comisioanele, plus ca e mai rentabil sa creditezi statul.

    1. Liviu, au avut si noroc multi. Dupa revolutie daca vindeai cacat impachetat in staniol pe care scria Tuborg sau Coca Cola, cumpara lumea cu baxurile. Si asa s-au trezit multi imbogatiti peste noapte.
      Si de unde atati bani, la fel si cheltuieli degeaba…palate, masini, amante…tot ce voiau ei si n-au avut pe vremea lui Ceasca.
      Si ani de ani au aparut altii care au vrut si ei bani si pozitie sociala, cu orice pret si cat se poate de repede.

      Din pacate, unde nu-i cap vai de picioare. Au aruncat cu banii pe geam in loc sa-i reinvesteasca. Si s-au ales cu falimente si credite.

  3. Daca te gandesti ce s-a votat de la revolutie incoace vei vedea ca s-a votat contra „sa scap de naiba de astia care ne-au condus ultimii 4 ani’.
    In 1996 a iesit Conventia Democrata ca „sa scapam de iliescu si comunisti” inflatie, privatizari, saracire
    in 2000 s-a votat PSD „sa scapam de ciorbea si de conventia” privatizat tot ce se putea, autostrazi incepute si neterminate, contracte cu baieti destepti
    tot in 2000 s-a votat iliescu si de cei ce nu’l simpatizau ca alternativa era vadim’tudor
    in 2004 s-a votat DA „sa scapam de nastase si psd” privatizat petrom, taieri peste taieri, saracie
    in 2012 se va vota contra PDL
    Ce m-ar face sa sper ca o sa fie mai bine si ca-n 2016 n-o sa votam anti-psd?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.