Hai sa-ti ghicesc norocul, conasule, …

…sa-ti dau în bobi, de viata lunga, de iubire, de sanatate! Ia da palma încoace sa-ti ghicesc cum ti-e soarta! Ia uite ce lunga ti-e linia vietii. O sa traiesti mult si o sa faci multi copii!

Cam asa te agatau tigancile prin târguri mai demult. Si daca erai credul, nu scapai panâ nu lasai ceva bani, altfel se întorcea norocul împotriva ta si aveai sapte ani de ghinioane. Te blestema tiganca de stateai toata viata cu frica în sân.

Îmi amintesc cum vara-mea, înainte sa se casatoreasca, era clienta frecventa a unei tiganci din sat, care era mare prezicatoare. Ba, daca nu ma însel, o trimitea maica-sa sa afle când se marita si cu cine. Si când nu se ducea la ghicitoare, îsi dadea singura în carai, sa vada cu cine se întâlneste la drum de seara si cine e dama de negru. Câteodata era si sora-mea lânga ea si îsi dadeau amandoua în carti, iar apoi pune-te pe bârfit.

Mai era o baba la tara la bunica-mea care dadea în bobi. Îi punea într-un fel de farfurie împletita, de stuf, îi arunca în sus si în functie de cum cadeau îti zicea ce si cum. Cred ca era cea care stia tot ce întâmpla în sat (nici popa nu stia atâtea), dupa cum se duceau femeile la confesat.

În ultimul timp nu am mai auzit de practica aceasta. Bine, am vazut acum câtiva ani, când treceam prin Bucurestii noi, ca e plin de mame omizi, vrajitoare albe, adevaratele regine ale magiei, nu asa! Dar nu credeam ca sunt în stare sa pacaleasca atâtia oameni cu bani si vedete. Deh, prostia se întâlneste la orice nivel.

Dar, din întâmplare am vazut pe un stâlp acum câteva zile un anunt si mi-am dat seama ca îndeletnicirea aceasta înca se mai practica. Si cu putina reclama, cred ca gasesti si clienti. Daca va intereseaza, aveti mai jos detalii (scuze pentru poza, era noapte).

Oricum, asta mi-a adus aminte de piesa lui Cher, Dark Lady..

[embedplusvideo height=”290″ width=”350″ standard=”http://www.youtube.com/v/yMOQkW4t1Ks?fs=1″ vars=”ytid=yMOQkW4t1Ks&width=350&height=290&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep7133″ /]

1 Comment

  1. Vrajitoarele, ca orice credinta, au adus raspunsuri acolo unde nu prea le da stiinta. Uneori au facut mai mult de atat, bunica din partea mamei se ducea la o vrajitoare ca sa-i aduca un anume barbat, care era insurat pe atunci, plus ca am mai auzit de cununii legate sau blesteme.
    Problema este sa nu fii prea credul si sa fii pacalit, nu numai de fiicele mamei omida dar si de popi.
    Ar trebui reglementata si activitatea asta si, in felul acesta, pus biciul pe spinarile escroacelor care storc bani ajutate de clanurile de interlopi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.