
Ce po?i face cu o bucat? bun? de carne de vit? ?i ni?te legume? Ciorba ?i Gula?.
Re?etele sunt aproape identice, modul de preparare fiind diferit. S? le lu?m pe rând.
Pentru ciorb? ave?i nevoie de:
- carne de vit?
- un morcov
- 4-5 cartofi
- dou? cepe potrivite
- doi ardei (gras, capia, gogo?ar)
- doua ro?ii potrivite
- sare ?i piper
- ap?
T?ia?i carnea cubule?e ?i pune?i-o la fiert în ap? cu sare, cu capac la oal?, la foc mic. Între timp cur??a?i ?i t?ia?i cepele m?runt, morcovii cubule?e mici ?i cartofii cubule?e mai mari. Ardeii îi t?ia?i fa?iu?e.
Când carnea este fiart? (dureaz? cam 1 or?) pune?i morcovii ?i ceapa. Dup? 10 minute pune?i cartofii ?i ardeii.
Ro?iile le cura?a?i de pieli?? ?i le t?ia?i m?runt, m?runt. Dac? nu ave?i ro?ii întregi, folosi?i suc.
Când cartofii sunt fier?i ad?uga?i rosiile ?i mai l?sa?i s? fiarb? cam 5-10 minute.
Potrivi?i dup? gust cu sare si piper ?i ad?uga?i p?trunjel.
Re?eta de gula? am luat-o de pe un site unguresc ?i am tradus-o apoi cu Google Translate.
Ave?i nevoie de:
- carne de vit?, t?iat? cubule?e de 2×2 cm
- ulei sau untur?
- dou? cepe potrivite, t?iate m?runt
- 3-4 c??ei de usturoi
- 1-2 morcovi, t?ia?i cubule?e
- un p?stârnac, t?iat cubule?e
- 1-2 frunze de ?elin?
- 2 ro?ii medii, cur??ate e pieli?? ?i t?iate
- 2 ardei verzi proaspe?i
- 1 ardei iute
- 3-4 cartofi medii, cur??a?i ?i t?ia?i cuburi
- 1 lingur? boia dulce
- 1 frunz? de dafin
- piper ?i sare dup? gust
- 1 linguri?? de chimen (nu am pus, dar a?a e re?eta)
- ap?
Înc?lzi?i uleiul sau untura ?i pune?i ceapa t?iat?, pân? când devine aurie. Adauga?i carnea de vit? ?i amesteca?i la foc mic pân? prinde o culoare alb? sau maronie. Adauga?i boiaua.
Pune?i usturoiul t?iat felii sau dat pe r?z?toare, chimen, sare, piper, frunza de dafin ?i ad?uga?i ap? fiart? pân? ce toate ingredientele sunt acoperite. L?sa?i la foc mic.
Când carnea este f?cut? pe jumatate (cam dup? 1 ora) ad?uga?i morcovii, p?stârnacul, frunzele de ?elin? ?i cartofii. Mai pune?i ap? dac? mai este necesar. L?sa?i s? fiarb? la foc mic.
Când totul este aproape gata ad?uga?i ro?iile tocate m?runt ?i ardeiul verde t?iat feliu?e. Ar fi bine ca înainte s? verifica?i dac? ardeiul verde este iute. Dac? da, nu mai folos?i pe cel mic. Dac? nu, ardeiul iute îl t?ia?i m?runt (înl?tura?i mai întâi nervurile ?i semin?ele). L?sa?i s? fiarb? înc? câteva minute.
Daca vre?i ca con?inutul s? devin? mai gros, da?i la o parte capacul de la oal? cât mai fierbe.
Poft? bun?!
Maine vii cu pachet pentru noi toti nu?:)
La ciorba se mai pot adauga bors proaspat de casa, leustean si patrunjel 😉 iar la gulas putina afumatura 😉
Corect. Dar…dupa cum ziceam, reteta de gulas am luat-o de la mama lor…adica de la unguri. Variatiuni sunt peste tot.
Imi pare rau dar nu cred ca mai e nimic maine. La cum s-au mancat ieri…
Bine, te tinem minte. Asa faci tot timpul, eu cred ca defapt nu vrei sa faci share :))
Cand om merge undeva cateva zile, gatesc si pentru voi 🙂 Doar sa-mi faceti conditii.
Si stii ca Gulas-ul merge cu ceva muraturi…niste castraveti murati???