Unde sunt oamenii de altadata?

Ca sa il parafrazez pe monsieur Francois Villon in cautare iernilor de demult… ma intreb si eu: unde sunt oamenii de altadata?

Oamenii aceia muncitori, saritori, intelegatori, cu compasiune pentru cei de langa ei, oamenii aceia care nu aveau nevoie de invitatii speciale si promisiuni financiare pentru a face ceva. Unde au disparut?

Ma uit la ce se intampla in tara de ani de zile, cu toate calamitatile posibile si imposibile, de primavara pana iarna si tot ce vad este o lume resemnata care da vina pe orice si pe oricine dar care nu se mai implica in nimic. Oameni in toata putere care asteapta Jandarmeria, pompierii, SMURD-ul si autoritatile sa ii scoata din nevoi. Si cuvantul cheie aici este „asteapta”. Pentru ca oamenii acestia nu fac mai nimic ci stau si asteapta sa le dea cineva ceva ca sa sa se miste, chiar daca ceea ce fac este pentru binele lor si al comunitatii din care fac parte.

Sate intregi sub zapada si doar armata e in stare sa ii scoata de sub zapada. Localitati sub apa si doar pompierii sunt cei care daubla galeata. Si toate acestea sub ochii impaienjeniti de bautura ai localnicilor care asteapta ca altii sa vina sa ii salveze. Garduri rupte, acoperisuri care stau sa cada, case darapanate, campuri nemuncite, animale lasate in voie dar ei stau la bar si discuta politica de dimineata pana seara.

In ultimii ani am avut destule socuri cu astfel de oameni incat m-am resemnat, cat de cat. Si am inteles ca orice as face eu din punct de vedere moral, oricat as sta de vorba cu ei nu voi reusi sa le schimb acestor oameni mentalitatea si comportamentul. Pentru ca ei sunt sub jugul lenei si complacerii in minimul necesar traiului oferit gratis, fara niciun pic de efort. Ma uit la oamenii acestia si imi dau seama ca ei nu mai au niciun scop in viata, nu ii intereseaza decat sa traiasca ziua si atat. Daca maine e inca o zi in care sa aibe ce baga in gura, foarte bine.

Oameni care acum 20 de ani se trezeau la 5 dimineata si munceau pana apunea soarele, ameni care aveau gospodarii si animale si care nu asteptau sa vina cineva sa le dea gratis, oameni veseli care radeau cu nepotii si prietenii lor si care te invitau la masa cand le intrai in curte, oameni plini de viata, arsi de soare, sanatosi si vanjosi care au ajuns acum burtosi si uraciosi, invidiosi si nepasatori, lenesi si urati.

Au plecat peste 3 milioane de romani din tara si ritmul cu care se pleaca in continuare este halucinant. Natalitatea nu face fata ratei de emigrare. Este o lipsa de 4-500 de mii de oameni forta de munca. Nu mai avem meseriasi pentru ca scolile de meserii au fost inchise. Abia acum se incearca ceva timid de catre anumite companii particulare, pentru ca Statul nu face nimic in sensul acesta. Nu mai gasesti oameni care sa vrea sa invete si sa aibe o indeletnicire, o meserie. Tinerii, atat cei care termina o facultate dar si cei care abia termina 8 clase sunt cu gandul la locurile de munca din vestul Europei.

Oamenii aceia pe care i-am cunoscut eu in copilarie nu mai sunt prea multi. Genul acela de oameni muncitori scsde de la an la an. Sunt inca destui dar se lovesc cu totii de aceleasi probleme. Trebuie sa se descurce mai mult singuri pentru ca nu mai gasesc oameni care sa vrea sa munceasca. Statul nu ii ajuta cu nimic, ba pune si mai mult corvoada taxelor si a birocratiei pe spinarea lor.

(sursa, Ziarul Financiar)

Sunt peste 6.5 milioane de „asistati sociali”. Lasand la o parte cei 3.7 milioane de copii, raman 2.8 milioane de persoane care primesc bani de la stat. Nimeni nu stie procentul exact, dar din ce vezi peste tot probabil ca cel 1,5-2 milioane dintre acestia sunt oameni apti, oameni care ar putea sa ocupe un loc de munca si sa se sustina financiar si singuri.

Numarul de persoane care traiesc din venitul minim garantat este de aproape 250.000. Venitul minim garantat se ofera persoanelor si familiilor care nu au venituri sau sunt foarte mici, pentru supravietuire. Suma garantata este de 142 de lei de persoana, 255 lei/familie de doua persoane, 357 lei/familie de trei persoane, 442 lei/familie de patru persoane, 527 lei/familie de 5 persoane si apoi se adauga cate 37 de lei pentru fiecare persoana peste sase. La asta se adauga alocatia pentru copii sub 18 ani de 84 de lei. Facand un calcul mic, la o familie cu 5 persoane din care 3 sunt copii, aceasta primeste de la Stat suma de 779 lei. Daca o parte din persoanele din familie au si grad de handicapat suma poate creste destul de bine, ajungand la 1000 de lei.

Da, nu sunt bani suficienti pentru o familie, dar sunt bani care asigura „supravietuirea”. Iar oamenii acestia au invatat sa supravietuiasca foarte bine fara sa faca nimic. I-ati vazut la televiziuni si in ziare cand doar sa prezinta la targurile de locuri de munca pentru a face prezenta si nu cu intentia de a se angaja. I-ati auzit spunand cat de bolnavi sunt si ca nu pot sa faca nimic.

Aici au ajuns, din pacate, multi romani. Minimul de confort garantat de asigurarile sociale ii fac pe multi dintre ei lenesi si prosti, nepasatori si de multe ori hoti. Oameni care nu mai au nicio dorinta sa munceasca si care nu vor mai ajunge sa munceasca daca nu sunt constransi in vreun fel. Venitul minim garantat din pacate incurajeaza nemunca. Si problema nu este numai la noi, ci in toate tarile unde exista un astfel de drept garantat de Stat.

Daca mai adaugi la toate acestea lipsa educatiei, lipsa sustinerii micilor producatori si sistemul fiscal care se schimba des si nu vine in ajutorul lor, lipsa scolilor profesionale desi ofertele de munca sunt suficiente pe piata, un program de guvernare care nu are in vedere crestere economica bazata pe investitii ci pe consum care deja are efecte dezastruoase, ajungi la concluzia ca viitorul tarii acesteia este gri.

In momentul in care oamenii acestia vor intelege (de buna voie sau siliti de imprejurari) ca nu poti sta la infinit si cere fara a da nimic la schimb va fi insa tarziu.

PS: Poza initiala este facuta acum 4 ani in localitatea Vaideeni, Valcea. Dupa niste inundatii la fel ca cele de zilele trecute satenii stau linisiti la bar si beau in timp ce Pompierii muncesc la curatarea satului. Nimic nu s-a schimbat intre timp

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.