Mentalitatea de tip „Nasty” la poporul roman

Am citit pe net fel si fel de articole despre incidentele pe care Ilie Nastase le-a avut cu Politia Romana in ultimele zile. Cum era si cazul o mare parte din populatie dau dreptate politistilor in timp ce o alta mare parte il apara pe Nastase.

Las la o parte discutiile despre modul in care au intervenit politistii si cea ce reclama Nastase. Au politistii sefii lor care vor verifica daca au fost respectate procedurile si daca era cazul sa intervina asa cum au facut-o. Ce ma deranjeaza este insa faptul ca o multime de oameni ii iau apararea lui Nastase si sunt de acord cu modul in care el a procedat!

Omul asta are el o personalitate si un mod de a se comporta aparte care, de-alungul vietii, i-a adus destule belele pe cap. I-a placut intotdeauna sa se dea in spectacol si a aparut in fel si fel de scandaluri. Toata lumea il stie ca fiind slobod la gura, mistocar si e considerat „amuzant”, Nasty, cum i se spunea si isi merita pe drept porecla. Pacat de realizarile pe care le-a avut in tenis! Macar daca ar fi invatat ceva de la colegul de echipa, Tiriac.

Nici nu s-au racit bine discutiile din scandalul cu copilul Serenei Williams si declaratiile la interviul de presa in meciurile de feminin dintre Romania si Anglia ca domnul recidiveaza intr-un mod penibil: Marele Ilie Nastase a fost incatusat de politie dupa ce a fost prins beat la volan, a incercat sa fuga de politisti, a refuzat etilotestul, nu s-a legitimat ba a mai si vorbit urat cu politistii!!!

Dar lumea ii ea apararea pentru ca acum niste zeci de ani omul asta a fost numarul 1 in tenisul masculin! Cat de ipocrit poti sa fi sa sustii un astfel de personaj si sa ii acorzi niste „dispense” doar pentru ca este „celebru”? „Celebru” prin tenis sau celebru prin smecheriile pe care le faceai si le faci? Cumva faptul ca ai fost „celebru” te scuteste de la respectarea legilor? Nu sunt destule vedete, cocalari, politicieni si alte genuri de oameni care fac acelasi lucru ca Nastase, crezandu-se mari si tari doar pentru ca au un statut material sau social mai sus si cred ca pot sa faca ce vor ei?

Cand o sa scapam de mentalitatea asta si o sa intelegem ca nimeni nu este mai presus de lege? Legile sunt aceleasi pentru toata lumea, nu sunt discretionare. Faptul ca esti general nu iti permite sa te sui baut la volan. Ai facut-o cu buna cunostinta, atunci iti asumi si platesti! Atunci cand ai dat examenul pentru carnetul de conducere ai avut de invatat legislatie. Chiar daca asta s-a intamplat acum mult timp, articolele de lege care privesc „bautura la volan” nu s-au schimbat prea mult si toate prevad pedepse. Ca sa nu mai vorbesc despre riscuri.

Daca lucrurile merg bine in tarile din Vest se datoreaza tocmai faptului ca oamenii respecta regulile, altfel pedepsele ustura rau. Noi ne-am invatat sa ne credem mai importanti si mai altfel decat ceilalti si sa nu respectam nimic la noi in tara. In schimb comportamentul se schimba radical atunci cand iesim in strainatate. De ce? Pai de frica de amenzi si de pedepse. Dar in Romania suntem stapani si avem fiecare niste pile-cunostinte-relatii sau „ne descurcam” noi cu vreo spaga mai mica sau mai mare. Si daca nu merge tot timpul atunci incercam prin forta sau intimidare, numai ca nu ne merge tot timpul (vezi cazul Boureanu, alt senator/deputat smecher).

Ce exemplu bun poate sa dea o fosta stea a tenisului mondial decazuta in disgratie datorita comportamentului si lipsei de respect fata de lege unor copii care acum isi „rup” picioarele pe terenurile de tenis sperand ca la un moment dat sa joace si ei in meciuri de grand-slam cu alti jucatori de elita? Ce sa inteleaga ei din comportamentul lui Nastase? Ca ajungi in varf daca te comporti ca el? Sau ca doar daca ajungi sus poti sa te comporti ca un smecher mai presus de toti si toate?

Pe asta il apara jumatate de tara? Mie imi e rusine numai cand ma gandesc ca a fost, alaturi de Nadia si Hagi si multi altii, imaginea Romaniei in diverse campanii de promovare a tarii. Din pacate este la fel de adevarat ca prin comportamentul lui reprezinta intr-adevar o parte a romanilor: smecherii, parvenitii, increzutii, cocalarii, infractorii …

In conditiile actuale nu pot decat sa il felicit pe domnul Nastase pentru cele doua dosare penale pe care tocmai le-a primit si sa ii urez ani indelungati si fara suspendare! Poate va avea timp sa cugete linistit la tampeniile pe care le face si sa mai schimbe ceva din mentalitate, desi ma indoiesc ca la varsta asta mai poate schimba ceva. Si urarile acestea sunt pentru toti aceia care se cred smecheri si care fenteaza legile! Sa luati multi si cu executare!!!

(Foto: Ilie Nastase is no stranger to controversy. (Reuters: George Calin))

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.