Despre incredere in politicieni

As fi vrut sa cred in PSD.

Pe bune, chiar as fi vrut sa cred. Lasand la o parte Ordonanta 13, chiar as fi vrut ca programul lor de guvernare sa reuseasca. Sa faca tot ceea ce si-au promis. Sa mareasca salarii, pensii, sa scada taxe, sa curga lapte si miere si in acelasi timp sa avem o crestere economica mai mare decat asteptarile si un deficit bugetar mai mic decat se anticipa.

As fi vrut sa cred in PSD asa cum am crezut ca alegandu-l pe Iliescu in locul lui Vadim Tudor tara asta va cadea dintr-o extrema comunista in una ultra-nationalista. As fi vrut sa cred in PSD asa cum am crezut ca Ponta va reforma partidul si va fi primul lider socialist in care sa ai incredere. As fi vrut sa cred in PSD cum am facut-o dupa 4 ani de taranism-democrat in care nu s-a miscat nimic in tara, perioada care a avut ca si rezultat aparitia pe scena politica a unui personaj sinistru care acum apara poporul din pozitia de avocat-reprezentant.

As fi vrut sa cred in PSD, dar din pacate tot ce mi-au aratat de 27 de ani sunt personaje ca Iliescu, Nastase, Ponta, Geoana, Mazare, Nicusor Constantinescu, Duicu, Iordache, Olguta Vasilescu, Dragnea … e o lista mult prea mare pentru a o trece aici. Personaje care, desi crezi ca odata ce au pierdut alegerile vor disparea de pe scena politicii romanesti, apar ca prin minune la fiecare 4 ani in aceleasi pozitii  sau uneori mai fac si schimbari intre ei, pentru divesificare. Personaje despre care toata lumea stie cum au ajuns la putere, cum au strans averi, cum se comporta ca mosierii si cum ii trateaza pe restul, cum au creeat un adevarat sistem corupt de supt bani si care sunt lipsite de scrupule. Cand vezi cum au putut sa rupa toata tara asta in bucati, sa faca abuzuri de putere, inselaciuni, fals, sa isi foloseasca influenta pentru a trage foloase personale si cum, cand ajung iarasi in functii de conducere, deciziile si legile luate nu fac altceva decat sa imbarlige si mai tare sistemul in timp ce averile lor si influenta cresc si mai mult, nu poti sa le mai acorzi increderea.

Si totusi este incredibil faptul ca sunt votati in continuare de o mare parte a populatiei. Un lucru e clar: la nivel de propaganda si intoxicat populatia tele-dependenta cu minciuni adevarate sunt experti. Nu ii bate nimeni!

As fi vrut sa cred in PNL

Dar nu am facut-o niciodata. Singura tentatie am avut-o cand devenise Antonescu sef de partid. Mi-am schimbat-o repedere atunci cand s-a dus la bratul lui Ponta, in USL. Imi aduc aminte ce mi-a spus mai demult o cunostinta, un om in varsta si foarte citit, care a trecut si prin al doilea razboi mondial, legat de PNL (citez): „au fost intotdeauna cu*vele Romaniei. Au avut intotdeauna oameni destepti si cititi, nu precum comunistii unde marea majoritate au fost muncitori cu complexul inferioritatii, dar tot cu*ve erau. Stiau sa se vanda bine atat la intern cat si la extern”. Si mi-a dat destule exemple din perioada interbelica si inainte de aceasta, nu insist acum.

Daca increderea mea in PSD este 0%, in PNL este de 0.1%. Adica as avea ceva sperante mai mari, desi e cam greu sa compari cu*vele si hotii. Si unele si altii umbla dupa bani, diferenta o face modul in care ii obtin. Primele mai dau si ceva la schimb. Ceilalti iau totul. Eventual iti mai dau si in cap daca ii prinzi.

Si ei au penalii si baronii lor. Ii stie lumea foarte bine, nu degeaba sunt pe locul doi in tara la partidele corupte. Din pacate se pare ca inclusiv omul care acum reprezinta Romania nu se dezminte, fostul sef al PNL si actualul sef al tarii, dl. Iohannis este facut din acelasi aluat. Probabil ca cel mai curand il va astepta si pe el un dosar penal. Fals, uz de fals, inselaciune… „interesante” cuvinte pentru un presedinta de tara… L-am votat pentru ca nu l-am vrut pe Ponta. Asa cum l-am votat pe Constantinescu pentru ca ma saturasem de Iliescu. Asa cum l-am votat pe Iliescu pentru ca imi era frica extremismul din capul lui Vadim.

As fi vrut sa cred in UDMR

As zice ca apreciez mai mult UDMR-ul decat PNL-ul. Nu am probleme nici cu ungurii de felul meu. Asta cu modul in care te trateaza ungurii si ca nu vorbesc romaneste cu tine functioneaza in ambele sensuri. Si romanii sunt niste ipocriti. Dar macar astia au un tel si sunt mult mai uniti decat romanii. Nu pot decat sa ii apreciez pentru asta.. N-am o problema cu Tinutul Secuiesc si altele de acelasi gen, stiu ca este propaganda ieftina si oricum nu se va realiza niciodata.

Dar si astia se dau dupa cum bate vantul. Asta pentru ca sunt prea putin si sunt limitati ca numar de votanti la populatia de secui din cateva judete.

As fi vrut sa cred in ALDE

Stai, in astia nu am crezut niciodata. Daca in PSD cred 0% astia sunt pe minus. Cel mai odios personaj posibil din politica nu il intrece pe Tariceanu.

––

Singurii in care am cat de cat incredere, deocamdata (!!!) sunt USR si Ciolos. Nici la ei nu este 100% dar increderea e seminificativ mai mare decat in ceilalti.

In USR am asadar ceva incredere.

Cred in cativa oameni din USR si cred ca este partidul care, daca va reusi sa atraga mai mult electorat, va putea pune la dispozitie tarii niste oameni cu capul pe umeri si care nu vor fi manati de interesul propriu mai mult decat al cel al tarii. Oameni care isi vor asuma raspunderea pozitiei in care sunt pusi si care vor avea pregatirea necesara pentru a conduce o tara, nu ca „specialistii” din PSD, PNL si ALDE.

Din pacate nu au credibilitate pentru anumita parte a societatii. Nu au in Nicusor Dan un lider carismatic. O fi el olimpic la matematica, dar putina lume voteaza un „tocilar” rarait? Sa fim serios. Iliescu („mai draga”) si Roman aveau un zambet mult mai atragator. Si Ponta si Antonescu dealtfel.

Mai carismatica este Clothilde, dar lumea nu voteaza „strainii” aia care vin sa ne vanda tara (gen Ratiu, Coposu).

Nu ca nu am incredere in Nicusor, dar in politica inca e ca un pui golas, abia iesit din gaoace, pe langa vulturii cu vechime. Nu pare in stare sa lupte la nivelul lor inca. Mai ciupeste si el cu ciocul din cand in cand, dar… doar atat, n-are putere in glas.

Pe langa asta, scandalurile cu sotul lui Clothilde si cu donatia de 100000 direct in contul lui Nicusor (sa vedem ce se decide cu asta) nu prea dau bine. Ca sa nu mai zic de prostia aia de videoclip facut impotriva PSD/ALDe in campania electorala. O chestie sinistra care mi-a aratat ca nu stiu sa iasa din anumite tipare nici ei si raspund cu aceeasi moneda jenanta.

Dar tinand cont de anumiti oameni pe care ii au in partid, sperante sunt mari pe viitor.

Am incredere in Ciolos

Stiu ca ii oripilez pe unii cand spun asta, dar in momentul de fata este cel mai de incredere personaj din punctul meu de vedere.

Guvernul lui a luat, din punctul meu de vedere, cele mai corecte masuri. Din pacate nu au avut decat 1 an la dispozitie iar acum sacalii s-au intors sa roada din hoitul Romaniei, anuland practic cam tot progresul pe care il facusem.

Din pacate s-a dat cu PNL-ul. Cel putin asa ziceau ei. Nu stiu nici acum daca a fost pe bune sau aia doar s-au folosit de imaginea lui in campania electorala. Din punctul meu de vedere a fost o greseala. Mai bine mergea cu fostii lui colegi in USR. Ca si lider ar fi mult mai OK decat Nicusor.


In politica si politicieni nu mai am incredere. Daca se va ridica cineva in politica in care voi avea incredere, acela va fi din randul tehnocratilor, din randul expertilor si al oamenilor pregatiti pentru un anumit job. Va fi din randul oamenilor morali si care cred in egalitate si dreptate.

Ciolos, Vlad Voiculescu sunt astfel de oameni. Si ca ei sunt in mod sigur mai multi. As prefera insa sa conduca de pe pozitie de tehnocrati, nu politicieni.

Deceptii pot fi insa multe.

Si ca sa inchei, cateva explicatii conform dictionarului legate de „politica”. Explicatiile sunt luate de pe Google si Wikipedia.

Le las pe cele in engleza deoarece in romana sunt traduse incomplet si isi pierd din importanta.

Decideti si voi daca aveti sau nu incredere in „politica”.

Politiká: Politika, definition „affairs of the cities”

politics
  1. 1.
    the activities associated with the governance of a country or area, especially the debate between parties having power.
    „the party quickly gained influence in French politics”
    synonyms:government, local government, affairs of state, public affairs, diplomacy, party politics

    „a career in politics”
    • the activities of governments concerning the political relations between states.
      plural noun: politics
      „in the conduct of global politics, economic status must be backed by military capacity”
    • the academic study of government and the state.
      „a politics lecturer”
      synonyms:political science, civics, statecraft, statesmanship;

      rarepolity
      „he studies politics”
    • a particular set of political beliefs or principles.
      „people do not buy their paper purely for its politics”
      synonyms:political views/beliefs/leanings/sympathies, party politics, political alliance

      „what are his politics?”
    • the principles relating to or inherent in a sphere or activity, especially when concerned with power and status.
      „the politics of gender”
      synonyms:power struggle, manipulation, machination(s), manoeuvring, jockeying for position, wheeler-dealing, machiavellianism, opportunism, realpolitik

      „office politics”
  2. 2.
    activities aimed at improving someone’s status or increasing power within an organization.
    „yet another discussion of office politics and personalities”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.