Reteta tiramisu

M-am gandit sa incepem saptamana bine, mult spus gatind un tiramisu. Zic mult spus pentru ca prajitura tiramisu nu presupune munca multa dar rasplata este minunata, mai ales daca va place foarte mult acest dulce. Eu sunt fan declarat.

Am mai facut tiramisu acum multi ani, chiar 10 daca nu ma insel. Eram proaspat intoarsa dintr-o vacanta in Italia si am vrut sa recreez gustul minunat acasa. Insa de atunci pana acum am ramas cu impresia gresita ca este foarte complicat de realizat si nu l-am mai facut. Implusionata de niste prieteni care ne-au vizitat de curand ( si carora le multumesc) ca nu este deloc complicat de facut, m-am pus la treaba. Si a iesit bun, chiar foarte bun.

Lista de ingrediente este urmatoarea:

– 3 oua

-8 linguri zahar

-500 gr mascarpone

– un pachet piscoturi

– 300 pana la 500 ml de cafea

-cacao pentru ornat

– doua linguri de vin Marsala sau lichior amaretto sau coniac optional

Sunt cateva detalii pe care trebuie sa le avem in vedere ca sa facem un tiramisu reusit: ouale pe care le folosim sa fie proaspete, sa folosim mascarpone si nu alt tip de branza/frisca/smantana etc iar cafeaua sa fie rece in momentul in care insiropam. In rest urmati pasii de mai jos si gata, a doua zi aveti prajitura.

ingredientele
ingredientele

Incepeti prin a separa galbenusurile de albusuri. Intr-un bol incapator puneti galbenusurile cu 4 linguri de zahar si bateti cu mixerul pana se dizolva bine zaharul. Bol incapator pentru ca aici vom adauga ulterior si mascarpone si albusurile. Separat, bateti albusurile cu restul de zahar pana devin o spuma tare si lucioasa.  Adaugati branza mascarpone peste galbenusuri si amestecatile bine. La final, adaugati si albusurile pe care le incorporam insa usor, cu miscari ample si largi pentru a nu pierde din pufosania finala a prajiturii. Mai jos am pus poze pentru a va face o idee cum asupra consistentei pe care trebuie sa o aiba prajitura dea lungul pasilor efectuati.

2014-08-16 23.37.47 2014-08-16 23.38.30 2014-08-16 23.41.34 2014-08-16 23.45.57

 

Apoi nu ne mai ramane decat sa inmuiam pe rand piscoturile in mixtura de cafea si alcool. Le inmuiati mai mult daca va plac mai insiropate sau mai putin daca vreti doar o idee de sirop.Alcoolul este optional, se zice ca originalul se face cu vin de Marsala si asta ii da gustul deosebit. Acum, daca nu aveti acest tip de vin sau nu vreti sa il cumparati numai pentru tiramisu nu e un bai asa mare. Bine, nu inlocuiti alcoolul cu orice vin, tuica sau visinata. Incercati sa cautati un inlocuitor in zona vinului ars, licoros sau a unui lichior. Daca nu puneti nimic e la fel de bine, puteti folosi doar o cafea aromata.Sigur, italienii nu vor mai numi prajitura voastra tiramisu insa sper sa puteti trai cu acest sentiment… 🙂  La sfarsit decorati cu un pic de cacao pe deasupra si lasati la frigider cel putin 4 ore pana la devorare.  Imi cer scuze dar ca de obicei decoratul nu este punctul meu forte. Pofta mare!

2014-08-17 00.00.012014-08-17 00.15.02

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.