Romania in imagini – Maldaresti si Olari (Valcea)

Judetul Valcea este cunoscut in Romania mai ales datorita statiunilor balneoclimaterice de la Calimanesti-Caciulata, Olanesti si Govora, salinei de la Ocnele Mari, dar si a multimii de manastiri si biserici, o parte dintre ele construite de personalitati importante ale istoriei romanilor, cum ar fi Manastirea Cozia (ctitorie a lui Mircea cel Batran) si Manastirea Hurezi (ctitorie a lui Constantin Brancoveanu).

In ultima vreme a intrat in „vizorul” celor pasionati de turism prin Transalpina, „Drumul Regelui Carol”, soseaua care leaga Oltenia de Transilvania, dar si a celor pasionati de sporturile de iarna, prin partia de schi Vidra, de langa Voineasa.

Daca insa mergeti de la Ramnicu Valcea spre Targu Jiu pe DN67, cu siguranta va veti opri la Horezu, oras cunoscut mai ales pentru olarit si pentru celebrul „cocos de Hurez” sau „ciuhurez”. Abia intrat in oras si vezi, de o parte si de alta a drumului, o multime magazine cu obiecte de lut si nu numai.

Acum cativa ani, atunci cand au aparut primele magazine, acestea vindeau cu precadere produse realizate in zona. Cu timpul, succesul vanzarilor a determinat si alti localnici sa deschida alte magazine, chiar daca ei nu sunt mesteri olari si, mai mult, au inceput sa apara obiecte de lut de alta provenienta (de ex. unguresti sau bulgaresti), dar si fel si fel de kitsch-uri de import.

O parte din magazinele unde se vand acestea au, intr-o camera din spate, ateliere de olarit. Insa cele mai multe produse de lut nu se realizeaza in Horezu, ci intr-un sat aflat la 3 kilometri de oras, pe nume  Olari.

Cand ajungeti in Horezu, dupa ce treceti de podul peste Luncavicioara drumul coteste la dreapta si apoi, dupa 100 de metri, la stanga. Exact in aceasta curba, in dreapta, se face drumul care trece pe langa piata si continua catre satul Olari. Aici veti putea sa vedeti adevaratele ateliere de olarit, mesterii si realizarile lor. Multi dintre ei isi vand produsele in oras, in Horezu (unde se vand apoi la pret dublu catre turisti) sau au contracte cu alte magazine din tara si strainatate.

Aici, meseria s-a mostenit din generatie in generatie. Batrani si tineri lucreaza in ateliere, de dimineata pana seara, pentru a scoate, dintr-o mana de pamant, oale, ulcioare, strachini, farfurii, carafe, cani de apa sau vin, cesti pentru cafea sau pentru tuica si fel de fel de alte obiecte din lut. Oamenii isi etaleaza cu mandrie, la intrarea in curti, produsele, dar si numele celui care le-a realizat. Tot aici se afla un muzeu realizat de mostenitorii lui Victor Vicsoreanu (membru al Uniunii Artistilor Plastici) si de Eufrosina Vicsoreanu, de peste 50 de ani vechime si al caror pret ajunge pana la cateva sute sau chiar mii de lei.

Aproape toate produsele de lut expuse in curtile olarilor sunt de vanzare, iar pretul este la jumatate fata de produsele similare din Horezu. Daca doriti sa faceti achizitii, pentru o abatere de 5 minute de mers cu masina, merita sa ajungeti in satul Olari.

Daca tot ati ajuns la Horezu, un alt punct de interes turistic in zona este comuna Maldaresti. Venind dinspre Ramnicu Valcea, dupa ce intrati in Horezu si treceti de magazine, faceti stanga pe prima strada mare. Mergeti apoi 4 kilometri pana in centrul Maldarestiului. In dreapta sus, pe un deal veti vedea Conacul lui Maldar, un conac vechi, renovat, cu rol de restaurant si pensiune de 4 stele. In centru faceti apoi iarasi stanga si intr-o suta de metri alegeti tot drumul din stanga. Mai mergeti cateva sute de metri si veti vedea pe stanga o deschidere, un loc de parcare, in fata Culei Duca.

Taxa de vizitare este 3 lei de persoana si, daca doriti si ghid, explicatiile va mai costa 5 lei. Orarul de vara este 10-18, lunea fiind inchis.

Cula Duca a fost cumparata de I.Gh. Duca, prim-ministrul interbelic al Romaniei, de la Gheorghita Maldarescu in anul 1910 (cula fiind construita in 1812), o renoveaza si construieste, in plus, o casa de vacanta.

Cula (kule in turceste, de la „turn”) reprezinta o locuinta semifortificata, raspandita in regiunea Balcanica, ce servea drept adapost pentru boieri impotriva jefuitorilor otomani. La noi in tara sunt raspandite mai mult in Oltenia, dar exista cule si in Arges si Bucuresti. Daca imi amintesc bine ce ne-a spus ghidul, cele mai multe cule se aflau in judetul Gorj, in numar de 20, insa in momentul de fata doar 5 mai sunt in picioare, 3 dintre ele fiind restaurate.

Peste drum de Cula Duca se afla Cula Greceanu, cea mai veche cula din Romania, aflata in momentul de fata in proprietate privata, mostenitoarea familiei Greceanu scotand-o la vanzare in 2012. Din pacate nu am putut sa o vizitam, deoarece tocmai fusese filmat un film romanesc, iar ingrijitorii se ocupau de reamenajarea curtii. Am facut insa cateva poze.

Langa Cula Greceanu se afla biserica Sf. Nicolae, o veche biserica datand din anii 1770-1790 care, desi trecuta in randul monumentelor istorice, se afla intr-o stare destul de avansata de degradare, organizatia locala neavand bani pentru renovare. Pictura interioara este, in multe locuri, cea originala, iar pe turnul de la clopotnita, pe exterior, se pot vedea in relief sculptate capetele ctitorilor bisericii (singura biserica din Romania unde exista asa ceva).

Sper ca v-am trezit curiozitatea si, daca veti trece vreodata prin Horezu, va veti abate pentru cateva ore sa vizitati satul Olari si comuna Maldaresti. Si, daca mai aveti cateva minute la dispozitie, in comuna Costesti, veti putea vizita muzeul trovantilor, tot pe DN67, mergand de la Ramnicu Valcea spre Targu-Jiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.