Cum te prezinti la un interviu – recomandari

Despre cum sa iti construiesti un CV am scris intr-o postare anterioara. Tot atunci am promis ca o sa scriu si despre cum sa te prezinti la un interviu.

Daca CV-ul este, sa zicem, etapa cea mai usoara dintr-un proces de angajare, interviul este, practic, cea decisiva. In functie de cum te prezinti poti sa obtii sau nu jobul pentru care ai aplicat.

Sunt 3 feluri de interviuri: telefonic, fata-in-fata si, mai nou, prin video conferinta.

Atunci cand vine vorba de comunicarea intre oameni, mesajele se transmit prin 3 moduri: limbajul corpului (body language), tonul vocii (tone of voice) si cuvintele (actual words). Atunci cand are loc o discutie sau interviu fata-in-fata, cea mai mare importanta o are limbajul corpului (55%), in timp ce cuvintele efective au o importanta mica (doar 7%).

La un interviu telefonic, importanta cade pe tonul vocii si abia apoi pe cuvintele rostite.  Asta nu inseamna ca cel care conduce interviul nu este atent la ceea ce spui, dar modul in care vorbesti are o importanta semnificativa. Ce reusita crezi ca ar avea un interviu telefonic in care tonul tau este arogant, nervos sau plictisit?  In mod cert zero. Nu va ma exista un interviu fata-in-fata.

La un interviu fata-in-fata, interlocutorul tau poate fi influentat „emotional” de gesturile care le faci, de postura ta. Exista carti de specialitate in care iti spun, de exemplu, cum sa stai fata de cel cu care ai interviul sau o discutie, cum sa iti tii mainile si pozitia de pe scaun. O pozitie cu mainile sprijinite pe biroul interlocutorului, aplecat mult in fata, exprima o atitudine agresiva. Invers, o pozitie lasata pe spatarul scaunului exprima o atitudine de nepasare sau superioritate. Frecatul mainilor sau al unui creion/pix exprima nervozitate. Si exemplele pot continua.

Cu alte cuvinte, trebuie sa fii foarte atent la postura adoptata pentru ca ea poate trada emotiile tale sau poate distrage atentia celui care conduce interviul. De cele mai multe ori este preferata o pozitionare laterala, decat una frontala, a celui care conduce interviul, respectiv a candidatului, astfel incat cei doi sa nu para doi luptatori gata sa se atace.

Foloseste un ton calm si sigur cand vorbesti, chiar daca este evident ca unele intrebari sunt dificile sau te pun intr-o situatie neplacuta. Trebuie sa fii profesionist pana la capat. Si nu in ultimul rand, ai grija cum articulezi cuvintele, cum construiesti propozitiile, dar mai ales limbajul folosit. Lasa jargonul la o parte si nu folosi cuvinte care le rostesti cu baietii la o bere.

Interviul prin video conferinta este similar cu cel fata-in-fata, avand o dificultate in plus: faptul ca cel care vorbeste se concentreaza asupra imaginii interlocutorului, in loc sa priveasca in webcam. Multora le este destul de greu sa se concentreze si au impresia ca vorbesc cu monitorul in loc sa vorbeasca cu interlocutorul.

Sa zicem ca te-ai pregatit si stii cum sa te prezinti, ai postura corecta, tonul corect si speech-ul facut de acasa. Lucrul esential este: citeste de n-ori descrierea pozitiei si asigura-te ca stii despre ce este vorba. Cauta pe net daca nu intelegi anumite lucruri, intreaba in stanga si in dreapta. Nu te duce cu temele nefacute.

Ai grija cum te imbraci. De preferat este un cod de tip „business casual”. O camasa si un pantalon, curate si calcate, nu sunt atat de greu de imbracat. Doamnelor, oricat ne-ar place noua, barbatilor, sa va privim, nu va luati fuste mini sau decolteuri prea mari daca nu aplicati la o pozitie unde acestea sunt obligatorii. Ca o paranteza aici, primul meu interviu a fost cu un angajator imbracat in maieu, bermude si slapi. Va dati seama cu cata „placere” am stat de vorba cu el…

Incearca sa ajungi la timp la interviu. Daca ai ajuns prea devreme, nu forta interviul. Asteapta pe hol sau la receptie. Cei care conduc interviurile au agenda destul de incarcata si le este greu sa o schimbe daca tu ai venit mai devreme cu 20 de minute. Nici sositul prea tarziu nu este OK,  deci nu da impresia ca esti un intarziat.

Pe parcursul desfasurarii interviului:

  • Asteapta intotdeauna sa ti se puna intrebari. Nu prelua initiativa. Tu esti cel „interogat”, nu invers. Vei avea la un moment dat ocazia sa intrebi.
  • Raspunde la interbari si da exemple concrete, plecand la ceea ce ai scris in CV.
  • Nu inventa. Este foarte probabil sa te pierzi la un moment dat daca spui lucruri care nu le-ai facut. In plus, angajatorul poate cere referinte si verifica daca ai facut sau nu ceea ce ai sustinut la interviu.
  • Fii sincer. Sa nu iti fie frica sa spui „Nu stiu” sau „Nu am facut”. Angajatorii apreciaza in primul rand sinceritatea.  Plus ca este penibila o situatie in care incerci sa inventezi sau cuvintele tale sunt insotite de „paaai…”, „deciiii…” si alte cuvinte sau sunete de acest gen.
  • Incearca sa iti pastrezi calmul, chiar daca ai emotii si daca intrebarile ti se par agasante. Nu a zis nimeni ca va fi usor. Gandeste-te ca toate intrebarile au un rost, angajatorul trebuind sa decida de ce te-ar angaja pe tine si nu pe alt candidat cu care a mai avut interviu.
  • Daca nu ai inteles o intrebare, cere sa ti se repete sau cere lamuriri. Asigura-te ca ai inteles ce se doreste de la tine. La fel, asigura-te ca ai inteles, de la bun inceput, descrierea pozitiei pentru care ai aplicat si care sunt responsabilitatile. Aceasta intelegere creeaza un punct de plecare comun pentru tine si pentru angajator.
  • Este de prisos sa mai spun ca nu trebuie sa folosesti injurii, cuvinte urate si altele de gen. Nici un ton prea glumet nu este OK. Nu fa pe smecherul.

Ca si la inceput, incheie interviul cu o strangere de mana. Intotdeauna cel care intinde mana este cel care a condus interviul, deci, angajatorul. Asteapta sa fii condus si nu pleca de capul tau prin firma.

Cam acestea ar fi recomandarile mele. Bineinteles ca nu garanteaza 100% faptul ca daca le respecti vei fi angajat oriunde si oricand. Asta ramane la latitudinea celui care conduce interviul. Cauta informatii si pe net. Sunt o multime de alte recomandari pe diverse site-uri.

Toate acestea pot sa faca diferenta intre tine si ceilalti care aspira la acelasi loc de munca.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.