RM sau GC?

Am doua intrebari la ordinea zilei:

– Pana unde va merge RMGC-ul pana va reusi sa obtina ceea ce isi doreste?
si
– Cat va mai sta Romania (cel putin parlamentarii) la mana lor?

Citind despre demiterea lui Stefan Marincea, azi pe Hotnews, mi s-a facut pentru a nu stiu cata oara sila de ceea ce se intampla in tara asta. Sila ca se ajunge la astfel de lucruri si mojicii pentru ca unii sa obtina ce vor cu tot dinadinsul. Si sila de faptul ca plecam capul in fata celor din afara care nu au alt scop decat propriul lor profit, fara sa ii intereseze cu adevarat faptul ca, pentru a-l obtine, o tara va avea de platit mult.

Este exact acelasi lucru care s-a intamplat acum catva timp cand Institutului Cantacuzio i s-au retras drepturile de a mai produce vaccinuri. Teoria conspiratiei zice ca pentru a fi promovate vaccinurile externe, de sute sau mii de ori mai scumpe. Exact acelasi lucru s-a intamplat cu demiterea lui Raed Arafat care, spre norocul nostru, a fost repus in functie. Exemple sunt cu duiumul, nu are rost sa va discutam despre folosirea diverselor erbicide care nu sunt acceptate in mai multe tari din lumea aceasta, despre faptul ca exportul de carne de porc din Romania a fost interzis ani la rand desi nu aveau motive sa o faca, despre ingineria genetica si noul scandal in care apare insusi profesorul Mencinicopschi, de dosarele pierdute cu Bechtel si altele sau de ruinarea industriei romanesti, vanduta la straini pentru a fi apoi re-vanduta ca fier vechi.

Eu ii inteleg pe RMGC-isti. Au bagat jumatate de miliard ca sa obtina niste mii de tone de aur si argint. Au avut rabdare, au dat in stanga si in dreapta cui au stiut sa traga sforile si sa inchida ochii, respectivii fiind acum „legati”, cel putin moral, de eventualele promisiuni facute. Ii inteleg ca acum, cand multe lucruri ascunse au inceput sa iasa la iveala si au aparut neregulile ascunse sub pres acum cativa ani, nereguli fata de care persoane importante de decizie au inchis ochii in urma sponsorizarilor facute de grupul canadian (nu ca partea romana ar conta cine stie ce), se simt incoltiti si exista posibilitatea sa piarda batalia.

Dar, nu acesta este ideea de dreptate? De justitie? Daca ar fi venit cu un contract avantajos si pentru statul roman, s-ar fi respectat toate normele europene, ar fi venit cu o tehnologie de exploatare care sa nu fie atat de poluanta si riscanta, ar fi facut calculele corect si s-ar fi adaptat la ceea ce au rezultat in urma tuturor expertizelor de mediu si geologice de la Rosia Montana, altfel ar fi stat lucrurile. Nu cred ca le-ar fi luat peste 10 ani sa obtina un astfel de contract, orice fel de partid am fi avut noi la putere.

Insa, batalia care se duce acum este mizerabila. Manifestatia de la Rosia, facuta anti-manifestatiei din Bucuresti si alte orase a fost pe fata o facatura si un aranjament ordinar. Reclame de genul celor care sunt acum la TV (bine ca le-a interzis CNA-ul) sunt jenante. De fapt, par la fel cu cele cu care si-au inceput campania. „Ce e bine pentru Romania este bine si pentru mine”. Nu zau! Daca e bine pentru Romania niste cianura, nu bei tu un paharel-doua inainte?

OK, sa zicem ca pe canadieni ii inteleg. Dar oare cat le mai trebuie parlamentarilor nostri sa ia o decizie? Sa deschida ochii la toate dovezile, expertizele, manifestatiile stradale, sa asculte pe cei care stiu ce vorbesc si nu au niciun alt interes decat de a opri un astfel de proiect riscant pentru tara. Nu le este clar ca proiectul acesta s-a construit pe minciuna si inselatorie?  Vor sa fie si ei incadrati in randul celor lipsiti de scrupule care sa isi vand tara cu orice pret?

Nu incerc sa-i impresionez, dar sunt si ei romani ca si mine. Au si ei bunici sau rude la tara si se bucura si ei cand merg acolo si vad inca, in cele mai multe locuri, valorile inca pastrate din strabuni, ale Romaniei. Vad peisajele, respira aerul curat si beau apa curata, nepoluata inca. Le-ar place ca aceste locuri sa fie rase de pe suprafata pamantului sau ingropate sub un lac de cianura?

Voi, cei care va numit parlamentari ai Romaniei, nu credeti ca ar fi tipul sa faceti ceva si pentru oamenii acestia care v-au votat? Cei care v-au dat masini de lux, salarii mari, oportunitati de afacere pentru voi si familiile voastre, v-au dat puterea de a decide, sperand ca o faceti in numele lor si servind interesele tarii si nu ale altora va intreaba: cat timp va mai lasati manipulati de interesele lor si nu ale noastre?

Poate unii dintre voi sunt deja manjiti, indirect, de dolarii canadieni. E greu sa o recunoasteti, va inteleg. Dar poate ar fi momentul sa va rascumparati greselile si sa luati, macar o data in viata o decizie pentru romani.