Reteta zilei: Moussaka

In Grecia am mancat cea ma buna Musaca (sau Moussaka) de pana acum. Bine, aproape tot ce am mancat acolo a fost excelent, dar musacaua a fost ceva deosebit. Cu totul diferit de ce eram eu obisnuit de mic.

Zilele trecute m-am hotarat sa incerc si eu reteta si rezultatul a fost unul satisfacator. Mai exista ceva loc de imbunatatire, dar data viitoare o sa iasa sigur mai buna.

Ingrediente:

– cartofi – cam jumatate de kilogram
– 2 vinete potrivite
– jumatate de kilogram de carne tocata
– 2 cepe potrivite
– 50-100 ml linguri sos de rosii
– un pahar de vin rosu
– sare, piper, scortisoara
– 250 ml lapte- 30-40 g unt
– o lingura faina

Se spala legumele. Vinetele se taie apoi rondele subtiri, dupa ce li se inlatura capetele si se prajesc putin intr-o tigaie unsa cu ulei. Cartofii se taie si ei rondele si se pun la fiert cu sare.

Ceapa se taie marunt, impreuna cu capetele de la vinete si se prajesc intr-o oala, impreuna cu carnea tocata. Se adauga scortisoara (cam o lingurita rasa). Eu am pus putin mai multa si a iesit prea parfumata. Cand sunt gata se adauga sos de rosii si un pahar de vin rosu si se mai lasa cam 5 minute. Se sareaza si pipereaza dupa gust.

Se prepara un sos Bechamel, astfel: se topeste untul intr-o cratita, se adauga apoi o lingura faina si se pune lapte, putin cate putin, cand se ingroasa, amestecand continuu.

Cand cartofii au fiert se scurg de apa.

Intr-o oala ceramica (sau o tava de teflon) se pune un strat de carne, apoi unul de rondele de vinete, apoi iar carne, apoi cartofi si asa mai departe, pana la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi. Se toarna apoi sosul bechamel si se da la cuptor.

Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 de grade. Timpul de coacere este cam 25-30 de minute.

Pofta buna!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.