Despre prostie

Ieri am vazut pe Facebook o postare in care aparea Caragiale, iar langa el, cu litere mari era scris: „Prostii mor, prostia e nemuritoare!”. Si mi-am dat seama ca, intr-o tara care i-a dat pe Pacala, pe Pepelea si pe Danila Prepeleac, aceste vorbe sunt si ele nemuritoare.

Nu vreau sa zic ca in tara asta sunt numai prosti sau oameni creduli. Daca insa va uitati la unele stiri si la diverse emisiuni TV o sa vedeti ca sunt destui.  O emisiune foarte buna este „De-ale lui Mitica”, pe TVR2. Daca prosti sunt destui, nici lipsa de idei nu ducem. Asta este clar. Nu degeaba baietii din Valcea au reusit sa vanda si sa ras-vanda aceleasi imobile de sute de ori, doar pe baza unor poze, americanilor si altora.

Sa va dau doua exemple, auzite si vazute azi dimineata la stirile de la TVR, nu mai vechi de 1-2 zile.

1. Inselaciunile din puscarie sunt tot timpul la moda. Au fost nenumarate stiri prin care detinutii au fost prinsi cu telefoane mobile si cu cartele telefonice la ei. Va aduceti aminte cum, mai acum cateva saptamani, a fost prins preotul din Bacau care facea pe curierul de telefoane mobile, sa aibe si „pacatosii” sa vorbeasca cu rudele, ca e tare rau in puscarie.

Ei bine, de data acesta, baietii inventivi, au postat pe net cateva anunturi de angajare, folosind datele unei firme si recomandandu-se ca si reprezentati ai firmei respective. La semnarea contractelor de angajare, pacalitilor li se promiteau mai multe facilitati, printre care si masina de servici, insa, trebuiau sa doneze cateva sume de bani. Bineinteles, cei trei puscariasi nu ar fi putut face de capul lor asta ci au avut sprijinul prietenilor si rudelor din afara.

Cati au cazut in plasa? Daca s-au strans cam 100 de mii de euro, va dati seama ca au fost destui.

Daca nu as fi vorbit cu cineva de la tara acum o luna si jumatate, nu mi-as mai fi gandit ca inca mai exista practica de a da spaga ca sa te angajezi. Dar, uite ca nu-i asa si oamenii pot face astfel de gesturi disperate pentru un loc de munca, sperand ca, dupa ce se angajeaza, recupereaza „investitia”. Doar ca, in situatia de mai sus, n-au mai recuperat nimic.

2. A doua stire care din pacate nu o gasesc pe net si care am auzit-o asa, cu „coada” urechii, este despre doi soti care au adus in casa un strain, care, chipurile, avea diverse produse de vanzare. Numai ca cei doi au disparut cateva momente din bucatarie, lasand in acelasi timp un teanc de bani (cam vreo 6000 de lei) pe masa. Oportunistul vanzator nu a stat prea mult pe ganduri si s-a facut nevazut pana la intoarcerea celor doi.

Cum poti sa lasi banii la vedere, in timp ce ai un strain in casa si tu sa pleci de langa el? Si cand te gandesti ca sunt oameni in vasta care o patesc. Dar, vorba proverbului: „Varsta nu te scuteste de prostie”.

Si, pentru ca ziceam la inceput ca suntem un neam care tot timpul am ras de prostia omeneasca, cateva citate cred ca sunt elocvente:

Fericirea si prostia numai dintr-o cauza nu sunt identice, pentru ca nu toti prostii sunt fericiti. (Mihai Eminescu)
Prostul face tot ce poate ca sa nu treaca neobservat. (Tudor Musatescu)
Prostia este o suferinta nedureroasa a inteligentei. (Emil Cioran)
Numai prostia poate sa n-aiba intermitente. (Grigore Moisil)
Prostia ar putea contribui la progresul societatii numai daca devine impozabila. (Vasile Ghica)
Daca prostia ar produce suferinta, sunt oameni care ar trebui sa umble pe ulita urland de durere. (Mihail Sadoveanu)

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.