Provident

Stiu ca o sa supar pe cineva cu postarea asta…dar sper sa comenteze si sa-mi spuna ca nu e asa.

Din momentul in care au aparut pe piata, cei de la Provident mi s-au parut un fel de camatari, mai cu acte. Adica nu de-alde Nutu si cei din tagma lui.

Nu ca bancile ar fi altceva. E acelasi lucru. Orice ai face, cu bancile nu castigi. Doar apelezi la ele pentru ca te gandesti ca banii tai sunt mai siguri acolo si mai fac si pui („azi la CEC un leu depui, maine el va face pui!”), dar cand tragi linie si aduni si scazi comisioane si rate…esti tot pe-acolo. Sau chiar pe minus, cateodata.

Ziceam ca in momentul in care a aparut Provident-ul, se vedea asa o diferenta de clasa intre ei si bancile ca intre baietii care schimba valuta „pe terasa” (in orice oras exista un loc care se cheama „Terasa”) si o casa de schimb valutar „cu acte”. Ai nevoie de 300 de lei? Suna la noi si-ti dam. In 24 (sau 48?) ore. Cam acesta era sloganul. Daca ma duceam la baietii de la amanet de la parterul blocului, si ei faceau la fel. Ba mi-i dadeau mai repede.

Recunosc, nu am avut nicio experienta cu cei de la Provident si sper sa nici nu am. Dar citind pe net parerile celor care au apelat la ei, cam toti au aceeasi parere despre cei de la Provident (cautati voi pe net). Mai mult, intrand la ei pe site si facand o simulare de imprumut, cifrele te cam ingrozesc. De exemplu, la un credit de 2000 de lei, pe 1 an, DAE este cam 85%. Asta in conditiile in care la banci, pentru acelasi imprumut, DAE ajunge undeva la 15-18%. Cam mare diferenta, nu?

Reclamele de la Provident mi se par stupide. Nu ai bani si ai nevoie? Vino la noi si-ti dam. Si pentru ca e vorba de bani putini care se imprumuta (nu am vazut reclama Provident la credite ipotecare sau Prima Casa) exact de aceea mi se pare ca pe undeva treaba cam miroase. Ai nevoie de 1-2 mii de lei sa-ti refaci casa/sa iei bicicleta copilului/sa repari masina? Provident iti da banutii.

Ca orice om chibzuit, mi se pare stupid sa te indatorezi din ce in ce mai mult numai ca sa satisfaci niste nevoi. Iar reclamele lor sunt tintite.

Sa va zic de reclama cu copilul care isi dorea bicicleta si parintele se indatoreaza? Sau de ultima reclama, cea cu Maria si Dragos, cel care primeste cadou de la unchiul lui, o masina veche, iar Maria se imprumuta si o reconditioneaza? Iar el, drept multumire, se imprumuta ca ea sa faca scoala de soferi? Cu toate ca aveau si ale cheltuieli?

Despre reclamele acestea este vorba. Si mai sunt altele pe aceeasi tema.

[embedplusvideo height=”350″ width=”400″ editlink=”http://bit.ly/1c7iRRs” standard=”http://www.youtube.com/v/SpJURacv4C0?fs=1″ vars=”ytid=SpJURacv4C0&width=400&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5850″ /]
[embedplusvideo height=”350″ width=”400″ editlink=”http://bit.ly/1c7len8″ standard=”http://www.youtube.com/v/PjzLgDq27N0?fs=1″ vars=”ytid=PjzLgDq27N0&width=400&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep6593″ /]
[embedplusvideo height=”350″ width=”400″ editlink=”http://bit.ly/1c7iaHM” standard=”http://www.youtube.com/v/yyRdh1aq3qg?fs=1″ vars=”ytid=yyRdh1aq3qg&width=400&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8555″ /]

Ce mesaj trimit astfel de reclame? Va spun eu: exact acelasi gen de reclame care erau in SUA acum ceva ani, pana sa se sparga basica crizei. Si acolo era acelasi lucru: ai masina dar nu-ti mai ajunge pentru ca ti-a crescut familia?  Nu-i nimic, lasa ca te ajutam noi. Ce conteaza ca are doar doi ani. Nu trebuie decat sa te imprumuti pe 25 de ani si gata. Nici casa nu mai e atat de incapatoare? Te ajutam sa-ti iei alta. Tot pe 25 de ani. Vrei sa mergi si in concedii in Hawaii sau Bermude? Ia de-aici niste bani. Pe 25 de ani. Si a luat tot omul. Si s-a spart basica. Si a ramas cu…nimic. Doarme prin tufisuri.

Cam asa suna si reclamele de la Provident. Ai nevoie de bani? Ia de-aici. Cat ai nevoie? Nu conteaza ca ai deja datorii. Adica, sa nu-ti satisfaci si tu niste placeri sau necesitati? Ii dai tu inapoi cand o sa poti sau… cand venim dupa tine…hehehehe.

Dar… vorba aceea romaneasca ce zice ca „Nu e prost cel ce cere ci cel care da” se potriveste de minune. Pentru ca, normal, nu te forteaza nimeni sa te imprumuti. Tu decizi daca faci asta. Si cei de la Provident, ca si cei de la celelalte banci, NU te obliga sa iei. Ai nevoie, tu te duci singur la ei.

Ei doar te… stimuleaza putin. Cu reclamele. Cum fac si ceilalti…

2 Comments

  1. Reclamele reflecta comportamentul romanilor: nu conteaza ca nu imi permit important este sa gasesc o institutie care sa ma imprumute. Cazuri de portari cu Iphone cred ca stim cu totii… Insa ce ne scapa noua este ca ei sunt o institutie financiara care urmareste sa faca bani si nu sa responsabilizeze consumatorul. Plus ca sunt sigura ca efectiv chiar exista familii cu un venit cumulat de 2000 de lei pe luna care se imprumuta de la ei pentru ca sunt ultima lor solutie si nu mai au bani de facturi. In rest, nu te obliga nimeni sa te imprumuti de la ei. Stii zicala cu Prost nu este cine cere, prost este cine da. Daca tu alegi sa te imprumuti de la ei, in conditii de super dobanda, e problema ta.

    1. Ar trebui sa puna si ei un disclaimer de genul: Acest imprumut se consuma numai cu acordul medicului (de la spitalul 9) 😀

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.