Gogosari in otet

Vine ?i iarna în curând… sper! Abia a?tept vinul fiert, c?ldurica, ni?te z?pad?, diverse fripturi ?i toc?ni?e ?i mur?turi. Deci castrave?ii îi avem, i-am pus data trecut?. Lipsesc gogo?arii. Zis ?i f?cut. Sâmb?t? sear? am avut treab?. 

Dup? o sâmb?t? plin? ne-am gândit noi c? mai este loc de o activitate. A?a c? la ora 21.00, sâmb?t? sear?, a început distrac?ia. S? începem îns? cu ingredientele: 

 

  • 7 kg de gogo?ari – cifr? magic?, se aleg gogo?ari cât mai pu?in b?tu?i, p?ta?i ?i cât mai proaspe?i, f?r? vini?oare. Ahh da ?i cât mai tari 😀
  • O?et – Nu orice fel de o?et ci de Topoloveni (are un coco? pe etichet?) sau dac? nu este de Topoloveni s? fie de 9 grade. Acum nou? ne plac mai otetiti ?i am pus 1 litru de o?et la fiecare 3 litri de apa. La 10 litri apa- 3 jumate de o?et.
  • sare dup? gust
  • piper boabe- trei pungi
  • mu?tar boabe- trei pungi
  • foi de dafin- o pung?
  • 3 morcovi
  • 1 ?elin? plus frunze
  • 2 leg?turi de hrean
  • miere 500-700 ml – în func?ie de cât de dulci îi vre?i
  • 2-3 conopide de m?rime medie, albe, tari ?i f?r? pete negre
  • 7-8 borcane de 1,7 litri

 

 

Noi am sp?lat gogo?arii în baie, în cad?. Este mai rapid. Apoi unul din noi îi t?ia în sferturi, iar cel?lalt îi cur??a sub jet de ap?, de semin?e. Am cur??at morcovii, ?elin? ?i hreanul ?i le-am t?iat în rondele sau cubule?e, dup? caz. Am sp?lat-o ?i pe domni?oara conopid? ?i am f?cut-o buche?ele. Bineîn?eles c? am sp?lat ?i borcanele bine bine. 
  
Am uitat s? zic c? în timp ce noi cur??am toate lucrurile, pe foc se afla o oal? imens? care g?zduia 10 litri de ap? plus o?et, plus foi de dafin, piper, sare, miere ?i boabe de mu?tar. Dup? ce acest amestec d? în primul clocot ?i începe s? fiarb?, se pun pe rând, gogo?arii ?i se las? maxim 5 minute, pentru a se înmuia un pic. Ave?i grij? s? se dizolve mierea bine, amestecând din când în când. 
  
De ce am subliniat pe rând ?i maxim 5 minute? Pentru c? noi nu am f?cut asta ?i prin urmare ai no?trii minuna?i gogo?ari, care oricum sunt delicio?i, s-au cam mole?it de la sauna creeat? în oal?. Atunci când te gr?be?ti, nu î?i ies lucrurile chiar foarte bine. 
  
Gogo?arii se scot ?i se scurg, se las? un pic s? se r?ceasc? ?i apoi se înghesuie în borcane al?turi de conopida, morcovi, ?elin?, hrean. Se toarn? peste ei zeam? c?ldu?? ?i se distribuie în mod egal ?i boabe de piper ?i mu?tar din oal?. Se las? la r?cit peste noapte ?i diminea?? se duc undeva la r?coare (box?, pivni??, debara, dressing, dup? caz). V? asigur c? vor fi cei mai buni gogo?ari pentru c? sunt ai vo?tri. 
  

 Nu uita?i s? ne „lovi?i” cu un like, share sau comentariu. 

1 thought on “Gogosari in otet”

  1. Pingback: Pulpe de pui marinate « Mici Vorbe Mari

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.