Gem de prune cu samburi de nuca

Sunt convins ca to?i a?i mâncat a?a ceva. Unii de la bunici, al?ii de la p?rin?i sau din alte surse. Mie îmi facea bunica ?i era atât de buuun… Ba chiar m? certam cu sora mea pe sâmburii de nuc?.

Re?eta ar fi urm?toarea:

Ingrediente:
  • 4 kg prune mari
  • 1-1,5 kg de zah?r
  • 1 lamâie
  • 500g sâmburi de nuc?
Se spal? prunele ?i se scot sâmburii. Pentru prune pute?i alege orice soi dori?i. Eu unul cump?r (deocamdat?, pâna se fac ?i la mine în gr?din?) din cele mai mari (cum ar fi Tuleu sau brum?rii). Se dau prin ma?ina de tocat ?i se pun la foc.


În mod normal se pun dou? kilograme de zah?r la 5 kg de prune. Dar ies prea dulci. A?a c? v? recomand s? vede?i mai întâi cât de dulci sunt prunele ?i apoi s? judeca?i cam cât zah?r s? pune?i. De obicei 1 Kg de zah?r la 3-4 kg de prune este suficient. Depinde de gust, pân? la urm?.

A?adar, pune?i prunele date prin ma?ina de tocat pe foc, ad?uga?i zah?rul ?i apoi zeama de l?maie. Se fierbe totul la foc mic cam 2 ore ?i jum?tate, amestecând din când în când, s? nu se prind? de oal?. Ad?uga?i apoi sâmburii de nuc? si mai l?sa?i la foc cam 30 de minute.

Timpii de fierbere sunt relativi. V? orienta?i mai mult dup? culoarea care o cap?t? compozi?ia ?i grosime. De obicei iese o culoare maro-ro?cat? (dac? e spre negru înseamn? c? a?i fiert prea mult).



Borcanele: le sp?la?i bine de tot ?i le steriliza?i cam 1 minut în cuptorul cu microunde sau în cuptorul de la aragaz, încins.



Umple?i borcanele cu gem, strânge?i bine capacele s? nu r?sufle. L?sa?i s? se r?ceasc? încet într-o l?di?? acoperit? cu o p?tura. Pune?i etichete ?i aranja?i frumos în c?mar?.



Servi?i…când ave?i poft?!

2 thoughts on “Gem de prune cu samburi de nuca”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.