Home Utile Cauciucurile de iarna

Cauciucurile de iarna

9 min read
1
0
5
Pentru că se apropie perioada când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă atunci când mergeți pe drumuri cu gheață sau zăpadă, adica începând cu 1 Noiembrie la noi (în alte țări din lume data obligatorie poate fi alta), m-am gândit să vă dau câteva informații despre acestea. Multă lume probabil întelege că sunt obligatorii pentru că ajută mai mult deplasarea și frânarea în condiții de iarnă (majoritatea însă pentru că le e frică de amendă), dar nu și care este mecanismul din spatele lor.
 
Cauciucurile (anvelopele) de iarnă sunt construite special pentru a face față condițiilor extreme de iarnă. În primul rând sunt fabricate din cauciuc mai moale. Acest lucru le face mai flexibile pe timp de iarnă decât cele normale, care se întăresc la temperaturi scăzute. Astfel, anvelopa are o aderență mai bună pe suprafețele acoperite cu zăpada sau gheață. La ce ajută aderența? Pai tocmai la deplasarea liniară – patinează mai greu, cât și la frânare – pentru cei care mai știu ceva fizică, forța de frecare este mai mare.
 
Pe langă asta, chiar dacă aveți mașini dotate cu sistem antiblocare/ABS (Anti-lock Brake System) sau cu Sistem electronic de distribuire a forței de frânare/EBD (Electronic Brakeforce Distribution), daca mașina este dotată cu cauciucuri de vară sau all-seasons, acestea nu ajută prea mult iarna. Nici dacă mașina e 4×4 nu ajută prea mult, pentru că, simplu: cauciucurile de vară sau all-seasons derapează mai ușor.
 
Când însă vine căldura, faceți bine și schimbați-le cu cele de vară. Deoarece sunt mai moi decât cele de vară, cauciucurile de iarnă se tocesc mai repede și e păcat de ele.
 
De ce să nu-mi iau all-seasons? Personal am avut. Le-am pus în Septembrie, iar în Noiembrie mi-am luat de iarnă. Si asta pentru că în două luni două dintre ele s-au făcut praf. Și nu erau second hand-uri sau no name-uri. Din punctul meu de vedere all-seasons sunt niste struțo-cămile, care deși se vor bune atât iarna cât și vara, nu sunt bune nici iarna și nici vara.
 
Anvelopele all-seasons sunt făcute (prin design) să facă față la toate condițiile, incluzând aici drumuri uscate sau timp de ploaie, dar de fapt nu fac față cu succes la niciunele. În primul rând sunt făcute din cauciuc mai tare decât cele de iarnă, deci pe timp rece se întăresc, iar în același timp, cauciucul este mai moale decât cele de vară, deci se tocesc mai repede vara. Cu alte cuvinte, uzura lor este mai mare decât cele specifice sezonului. Iar uzura se transformă în bani, trebuind schimbate mai des pentru că după un an de utilizare eficiența lor scade foarte mult.
 
Am vazut o mulțime de oameni care își pun cauciucuri de iarnă numai pe roțile de tracțiune. Gandiți-vă că luați o curbă. Roțile din față (sau cele pe care este tracțiunea) se vor deplasa normal, vor impune mașinii o direcție normală, în timp ce celelalte vor derapa. Deci, nu ajută.
 
Mai există o categoie aparte de cauciucuri de iarnă: cele cu ținte. Sunt cauciucuri care au niște bucăți de metal pe ele și care ajută mult pe drumuri acoperite de gheață. Atenție, acestea nu sunt permise peste tot în lume pentru că strică drumurile. La noi în țară sunt interzise.
 
Sunt câteva firme care au cauciucuri foarte bune pentru iarnă. Știu, costă mai mult, dar fac toți banii. Mărcile Vredrestein (Snowtrack), Nokian sau Bridgestone sunt ceva mai scumpe. Alternative puțin mai ieftine ar fi Pirelli, Michelin, Continental, Dunlop sau Goodyear. Pentru cei cu buget mai mic, Sava, Debica sau Firestone.
 
Sfatul meu, pentru iarnă este să vă echipați mașina cu:

  • Cauciucuri de iarnă pe toate roțile. Luați cauciucuri care au inscripționarea M+S, M.S sau M&S (M = Mud, adică noroi, S = Snow, adică zăpadă) și care să aibe langa ea și pictograma fulgului de nea   
  • Luați-vă o lopată (de preferat din cea care se strânge, telescopică, pentru a nu ocupa prea mult spațiu)
  • Un set de lanțuri nu strică niciodată, chiar dacă aveți cauciucuri de iarnă.
Un săculeț cu nisip nu strică, dar nu e absolut necesar
 
Este o investiție, dar nu o faceți în fiecare an. Dacă vă gândiți la spațiul de depozitare, sunt soluții și aici: multe firme care oferă acum anvelope oferă si spațiu de stocare pentru cele care le schimbați, pentru prețuri bune.
Gândiți-vă că siguranța voastră, a pasagerilor și a partenerilor de trafic este cea mai importantă.
Mai multe informați despre anvelope găsiți la http://www.anvelopeweb.ro/help.
 
Informații de la Poliția Rutieră aici.
 
Load More Related Articles
Load More By mirceacelbatran
Load More In Utile

One Comment

  1. Ovidiu

    aprilie 13, 2017 at 12:03 pm

    Interesant articol, chiar nu stiam lucrurile acestea, desi eu sunt fan anvelope all season.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Da muzica mai tareeee!

Nu inteleg nene! Nu inteleg si pace! De ce trebuie sa urle muzica la o terasa sau la un re…