Gospodareala

Titlul ar fi trebui s? fie „Sfâr?it de s?pt?mâna II”, dup? modelul anterior, dar am v?zut c? nu a avut succes. Dac? sâmb?t? ne-am distrat cu salteaua, duminic? ne-am preg?tit pentru iarn?, am pus castrave?i ?i am zis s? facem ?i suc de ro?ii. Sunt atât de simple re?ele încât e p?cat s? nu pui mur?turile tale, mai ales dac? e?ti amator.

Povestea noastr? cu mur?turile a început anul trecut. Ne-am trezit tot a?a, într-un weekend, s? punem mur?turi pentru  iarn?. Era destul de greu s? g?sim castrave?i pe gustul nostru, mai ales c? mie îmi plac cei pu?i în saramur? ?i nu în o?et. ?i d?-i telefoane la oamenii mai cu experien?? din familie, s? afl?m re?etele. 

Problema a fost c? am pus doar 3 borcane (de 1,7 l) delicioase de castrave?i ?i înc? 3 de gogo?ari. Ne-au ajuns cu greu pân? la  Cr?ciun ?i asta pentru c? abia ne-am ab?inut s? îi mânc?m. 

În plus, ne-am dat seama c? nu ne ajunge o singur? zi de munc? ?i pentru castrave?i ?i pentru gogo?ari, pentru c? ace?tia din urm? necesit? mai mult? munc?. 

Dar s? revenim la duminica trecut?. Afla?i la pia?? ?i v?zând diverse ro?ii dr?gu?e ne-am gândit noi: de ce s? nu facem ?i suc de ro?ii, mai ales c? îl folosim maxim? Zis ?i f?cut. Mai jos re?eta pentru castrave?i ?i apoi cea de suc de ro?ii.

Castrave?i mura?i:
  •  7 kg de castrave?i corni?on, cât mai mici
  •  1 ?elin? medie cu tot cu frunze
  •  3-4 morcovi
  •  1 pung? boabe de piper
  •  1 pung? boabe de mu?tar
  •  sare grunjoas?
  •  hrean
  •  m?rar întreg uscat
  •  1 ceap?
  •  ardei iute
  •  7 borcane de 1,7 l plus 2 de 720
  •  o c?p??ân? de usturoi

La cantit??ile de mai sus avem nevoie de 10 litri de ap?. Implicit ne trebuie ?i o oal? mare, pe care sa o punem la fiert împreun? cu sarea – 2 linguri la 1 litru de ap?, plicul de boabe de mu?tar, plicul de boabe de piper ?i o parte din m?rarul uscat. Toate acestea trebuiesc date în clocot ?i l?sate s? fiarb? 5 minute. Cât timp se chinuie apa s? fiarb? noi preg?tim borcanele. T?iem morcovii, t?iem si ceapa rondele, usturoiul feliu?e, ardeiul iute, ?elina, restul de m?rar uscat ?i hreanul. Cu aceste legume se vor umple borcanele ?i apoi se a?eaz? frumos ?i castrave?ii, cât mai apropia?i unul de altul. 

Peste ei se toarn? lichidul fierbinte ?i se las? închisi la umbr? o zi. Ideea este c? vor trage lichid ?i trebuie completat. A doua zi înc?lzim iara?i apa ?i complet?m borcanele. Apoi le închidem bine ?i îi punem din nou la umbr?. Toat? opera?iunea a durat aproximativ o or? ?i jum?tate, iar completatul înc? 15 minute, cu tot cu înc?lzit apa. 

Rezultatul este genial ?i te scute?te de c?utari prin supermarket dup? castrave?ii perfec?i.





 Suc de ro?ii:
  •  10 kg ro?ii
  •  aspirin?
  •  sare sau zah?r dup? gust
La sucul de ro?ii este ?i mai simplu de f?cut. Se trec ro?iile prin storc?torul de ro?ii, care practic este o ma?in? de tocat cu un dispozitiv lunguie? gen sit?. Acesta nu permite semin?elor ?i cojilor s? ajung? în suc. Se pune sucul rezultat la fiert ?i se fierbe pân? când îl aducem la consisten?a dorit?. Se toarn? apoi în borcane sau sticle, pe fundul c?rora punem jum?tate de aspirin? ?i se las? la cuptor 15 minute la cea mai mic? temperatur? a lui. Tot aici le pute?i l?sa peste noapte la r?cit.  A durat 3 ore cu tot cu fiert ?i am ob?inut 4 borcane de 720 ?i 2 sticle de 720. Noi am avut noroc de ni?te ro?ii foarte dulci ?i nu am ad?ugat zah?r, iar sare am convenit s? punem direct la g?tit.



Sper c? v-am f?cut poft? ?i începe?i ca noi cu 3 borcane. O s? revin ?i cu re?eta de gogo?ari, dar ?i de varz? murat?, îns? mai târziu în toamn?. Varza se pune dup? Sfântul Dumitru.

6 thoughts on “Gospodareala”

  1. Mi se pare chiar imposibil sa gasesti in comert castraveti murati in saramura. Eu pana acum cativa ani nu stiam ca exista castraveti la otet. Imi amintesc si acum primul borcan de castraveti asa zis murati cumparat. Erau de fapt la otet 🙂 Am avut un soc gustativ. Daca nu-i faci tu in casa…poti sa iti pui pofta in cui. Long live castravetii murari in saramura!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *